Ličidlo obecné (Phytolacca1 decandra2 L.) jest vytrvalá bylina z čeledi prostoplátečných rostlin ličidlovitých (Phytolacceae), vyhánějící z mnohohlavého kořene přímé, větevnatá, až přes 2 m vysoké lodyhy s velikými, střídavými, řapíkatými, podlouhle vejčitými, celokrajnými listy.

Líčidlo obecné - Phytolacca decandra

Červenavé pravidelné květy, sestavené do hroznů, mají 5 lístků okvětních, 10 tyčinek a svrchní, kulovatý, shora smáčknutý semeník s 10 čnělkami.

Plody jsou koláčkovité bobule barvy posléze tmavě fialové až černé.

Jsouc původu severoamerického, ličidlo obecné pěstuje se též v Číně, v severní Africe i v jižní Evropě (na př. v jižním Tyrolsku); často se vyskytuje v uvedených zemích také zplaněle.

Hlavní užitek skýtá tato rostlina bobulemi. Obsahujíť bobule červenou šťávu, kterou cukráři zbarvují různé cukrovinky, a vinaři, zvláště francouzští a vlašští, barví jí vína. Ačkoli z ohledů zdravotních používání barvící šťávy z těchto bobulí k uvedeným účelům nelze doporučovati, přece rozvážejí se sušené bobule ličidlové pod jménem rostlinného kermesu3 (fructus phytolaccae) do veškeré Evropy.

Nať, nezralé bobule a čerstvé kořeny jsou proniknuty ostrou látkou, která počistivě působí; proto jich požívají v Americe jako domácího projimadla. Vařením však ostrost nati zmizí a možno ji pak pojídati jako špenátu.

Na špenát kermesový hodí se však lépe mladé pazoušky a listy ličidla jedlého (Phytolacca esculenta L.), který pěstují v kuchyňských zahradách zvláště v Jižní Americe.

1Slož. z řec. rostlina + lat. lacca = fermež, lak.

2Slož. z řec. 10 + muž, tudíž desetimužný.

3Kermes živočišný neboli alkermes (kermes animale) jsou sušené samičky červce kermesového.

 

 

 

 

 

 

 

Nemáte oprávnění psát komentáře.