Kardamom obecný (Elettaria1 cardamomum2Weth. Mat.) vyhání z tlustého podzemního oddenku jednoduché, až přes 2 m vysoké, bezkvěté lodyhy objaté pochvami podlouhle kopinatých, 3-6 dm dlouhých listů. Kromě jalových lodyh vyrůstají později z téhož oddenku vystoupavé květonosné stvoly, které jsou v dolejší části porostlé blanitými šupinami, v hořejší části však drobnými listy, v jejichž paždích spočívají klasovité hrozny úhledných květů.

Kardamom pravý - Elettaria cardamomum

Květy kardamomu jsou podobného složení jako květy zázvoru, náležejíť obě rostliny do společné čeledi rostlin zázvorovitých (Zingiberaceae).

Na trojpouzdrém spodním semeníku spočívá trubkovitý, ve tři zuby rozeklaný kalich, který jest dole objat blanitým listenem, a trubkovitá, ve 3 ušty rozeklaná, zelenavě bílá, záhy vadnoucí koruna. Z tyčinek jest vyvinuta pouze jedna, po ostatních dvou zůstaly nepatrné zákrsky. Tato tyčinka má na spodu dva nepatrné výrostky a mezi oběma prašníkovými pytlíčky jejími vede žlábek, jímž prochází čnělka zakončená nálevkovitou bliznou.

Naproti tyčince jest bledomodrý, žlutě vroubený, trojlaločný lupínek neboli medník, který dlužno považovati za přeměněnou tyčinku.

Plody jsou vejčité nebo podlouhlé, 1-2 cm dlouhé, trojpouzdré tobolky, obsahující větší počet černohnědých, skoro trojbokých, napříč vráskovaných semen.

Kardamom obecný jest domovem na pobřeží Malabarském, na Nikobarech, v Siamu a na Javě, kde všude vyskytuje se zvláště v horských vlhkých lesích planě a to na některých místech u velikém množství. Mimo to jej však také v těchto zemích jakož i na Ceyloně pěstují, rozmnožujíce jej kousky oddenku, jež zasazují v přiměřených vzdálenostech od sebe do hlinité, hluboké půdy.

Ve všech zemích, kde kardamom roste, používají olejnatých, palčivě chutnajících a kafrem páchnoucích jeho semen od dávných dob jako koření nebo jako léku. Za touže příčinou dovážela se tato semena pod jménem „rajských zrn" již ve středověku též do našich zemí, neboť se jim připisovaly neobyčejné účinky léčivé. „Cardatmomu může užíváno býti proti všechněm vnitřním neduhům. Cardamomi aneb rajská zrna jsou k užívání dobrá těm, s nimiž třesení srdce, omdlévání a závrať zápasí" . . . vypravuje Mathioli.

Dnešního dne přidávají v lékárnách zrna kardamomová (fructus seu semina cardamomi minoris, cardamomum verum, cardamomum malabaricum) do rozmanitých léků jako vonnou přísadu a připravují z nich tinktury, po případě „hořké likéry" proti ochablosti žaludku. Jako koření užívají jich v Evropě hlavně jen v Anglii; tam přidávají je též do některých voňavek.

1Na pobřeží Malabarském (v Přední Indii) nazývají tuto rostlinu elettari.

2Slož. z řec. srdce + bezvadný, t. j. bezvadné koření v chorobách srdečných.

 

Nemáte oprávnění psát komentáře.