Telfairie1 znožená (Telfairia pedata2 Hook.) jest keř z čeledi rostlin tykvicovitých (Cucurbitaceae), tudíž příbuzný s posedem a okurkou. Z ovíjivého pníčku vyrůstají střídavé, dlouze řapíkaté znožené listy o kopinatých, pilovitých lístcích a těsně vedle řapíků listových vynikají dlouhé, tenké, většinou dvouklané úponky, jimiž se rostlina zachycuje.

Telfairie znožená - Telfairia pedata

Sličné, bledočervené květy jsou dvojdomé: prašníkové skládají chudé, dlouze stopkaté, úžlabní hrozny, pestíkové stojí v paždích listů jednotlivě. Oboje mají 5cípý kalich a kolovitou, hluboce 5dílnou korunu o pilovitých, po případě třásnitě rozstříhaných uštech; ve středu koruny vězí 5 tyčinek, po případě krátká čnělka podlouhle vejčitého, spodního semeníku.

Po opylení vyvinují se z pestíkových květů podlouhlé, až přes půl m dlouhé tykvovité bobule, které obsahují 100-200 smáčknutých, asi jako stříbrný zlatník velikých, vláknitými obaly obetkaných semen, směstnaných do několika řad.

Telfairie jest domovem ve vých. tropické Africe, kde ji pěstují domorodci - nejvíce na pobřeží Mozambickém - při domech a na polích. Obsahujíť semena její asi 60% mastného oleje, od něhož chutnají jako mandle. Domorodci je jedí buď syrová nebo vařená, po případě pražená. Kromě toho z nich lisují olej, jehož upotřebují k maštění jídel. Ačkoli však olej telfairový co do chutnosti vyrovná se nejjemnějšímu oleji olivovému, přece pěstování telfairie znožené dosud jinam neproniklo, zůstavši omezeno jen na některé kraje v tropické vých. Africe a na ostrovy Maskarenské.

1Ku poctě K. Telfaira, zemř. na ostrově Mauritiu r. 1833.

2Lat. pedatus = znožený, vzhledem k listům.

 

Nemáte oprávnění psát komentáře.