Mydlokor1 tupolistý neboli quillaja2 (Quillaja saponaria3 Mol., Q. smegmaderma DC.) jest prostředně veliký strom náležející do čeledi rostlin růžovitých (Rosaceae). Má střídavé, krátce řapíkaté, vejčité, oddáleně pilovité, kožovité, vždy zelené listy a bílé, úhledné květy, sestavené do konečných chocholíkovitých hroznů. Složení květů jest takové: vytrvalý, 5klaný kalich, 5 nehetnatých plátků korunních, 10 tyčinek, jež vynikají z okraje laloků, ve které jest podplodní terč rozeklán, a 5 semeníků, které sedí na řečeném podplodním terči a jsou břišními stranami spolu srostlé, tak že je možno považovati za semeník jeden, 5pouzdrý.

Mydlokor tupolistý - Quillaja saponaria

Po opylení dospívá z každého semeníku měchýřek obsahující dvě řady semen. Když měchýřky úplně dozrají, oddělí se od sebe a rozloží se do hvězdy.

Mydlokor roste v Jižní Americe, zejména v Brasilii, Peru a Chile.

Tlustá kůra jeho, obsahující uhličitan vápenatý, saponin a jiné minerální látky, jest tak těžká, že se ve vodě ponořuje. Jsouc potlučena a močena ve vodě, působí jako mýdlo; proto jí v Americe od dávných dob místo mýdla používají zvláště při praní takových látek, u nichž se jedná o to, aby barva jejich praním neutrpěla.

Ve způsobě bělavých kusů zbavených borky přiváží se kúra mydlokoru pode jménem kůry mýdelné nebo k. panamské též do Evropy, zvláště do Francie a do Anglie, kde jí upotřebují nejen ku praní nýbrž i k účelům kosmetickým. Kousek kůry, močený přes noc ve vodě, odstraní z prádla ve dvou minutách skvrny, že po nich nezůstane ani památky. V lékárnách ji zovou korou quillajovou (cortex quillajae) a připravují z ní vodičku na mytí hlavy, na lišeje a na nohy páchnoucí potem, jakož i léky proti počasnému zánětu průdušek a proti zádušným záchvatům.

1Slož. z řec. mýdlo + kůže, kůra.

2V Chile nazývají jej quillai nebo kullai

3Lat. sapo = mýdlo.

 

 

 

Nemáte oprávnění psát komentáře.