Spinacia oleracea - špenát setý

Syn.: Obione stocksii, Spinacia glabra, Spinacia inermis, Spinacia spinosa
Slovensky: Špenát siaty

Čeleď: Amaranthaceae - laskavcovité

 

POPIS:

Jednoletá nebo ozimá, dvoudomá, 30 až 100 cm vysoká bylina. Lodyha je přímá, nevětvená, hranatá, lysá. Listy jsou řapíkaté, celistvé, přízemní trojúhelníkovitě vejčité až hrálovité, do 25 cm dlouhé, lodyžní jsou užší, střelovité až hrálovité. Květy jsou jednopohlavné, jen vzácně i oboupohlavné, samčí vyrůstají v klubíčkách, které vzájemně tvoří přetrhované koncové nebo úžlabní lichoklasy, jejich okvětí je 4 až 5cípé a tyčinek je rovněž 4 až 5, samičí květy vyrůstají jednotlivě v úžlabních klubíčkách, okvětí u nich chybí, semeník je se 4 až 5 bliznami, které jsou obklopeny 2 listénci. Plodem je kulovitá až vejčitá, 2 až 4 mm velká nažka se 2 až 6 ostnitými výrůstky. Kvete v V až VIII.

PŮVOD:

Původní je pravděpodobně ve Střední a Přední Asii (asi dnešní Írán), odkud pronikl nejprve do dalších arabských zemí a do Indie, od konce starověku se objevuje ve Středomoří (nejprve zřejmě přes Gibraltar ve Španělsku), později se jeho pěstování rozšířilo i do dalších částí Evropy a od konce 16. století byl již všeobecně znám a pěstován na takřka celém evropském kontinentě. V současné době je pěstován téměř po celém světě, vyjma tropických oblastí.

PĚSTOVÁNÍ:

Pěstuje se v řadě kultivarů, které se liší tvarem, barvou nebo zprohýbaností listů, rychlostí růstu, vybíháním do květu a jinými vlastnostmi. Vyhovuje mu hlinitá, vlhčí, ale nezamokřená půda a slunné stanoviště. Vzhledem k tomu, že jeho listy se sklízí ještě před tvorbou květů (po té hořknou), které se vyvíjí během dlouhých letních dní, pěstuje se buď na jaře (výsev zhruba v polovině března, sklizeň v květnu) nebo na podzim (výsev v srpnu, sklizeň během podzimních měsíců) nebo jako ozimá rostlina (výsev v září, sklizeň v dubnu následujícího roku). Ačkoliv špenát pochází z teplejších oblastí, poměrně dobře snáší středoevropské podnebí, avšak je-li pěstován jako ozima, může někdy během velmi silných mrazů vymrzat. - Vegetační doba špenátu je poměrně krátká, trvá jen asi 30 až 45 dní, takže během jednoho roku jej lze pohodlně vysét i sklidit třikrát, jak bylo zmíněno výše.

UŽITÍ:

Listy špenátu se běžně jí, nejčastěji se samozřejmě upravují "jako špenát" :).

Nemáte oprávnění psát komentáře.