Acorus calamus - puškvorec obecný

Slovensky: Puškvorec obyčajný

Čeleď: Acoraceae - puškvorcovité

 

POPIS:

Vytrvalá, výrazně aromaticky vonící, až 1,5 m vysoká bylina. Lodyha 3hranná. Listy trávovité, asi 2 cm široké, tuhé, na okraji mírně zvlněné. Květenství husté, palicovité, zdánlivě postranní, podpůrný listen (toulec) působí dojmem pokračování lodyhy. Květy velmi drobné, nenápadné, žlutozelené. Plodem jsou červené bobule, v našich podmínkách se však puškvorec množí výhradně vegetativně. Kvete v VI až VII.

STANOVIŠTĚ:

Břehy, rákosiny, porosty ostřic, příkopy, na půdách bahnitých, stanoviště stinné.

ROZŠÍŘENÍ:

Puškvorec je pravděpodobně původní pouze v jižní Číně, již v dávných dobách byl však zavlečen do Indie, odkud se šířil dál. Na území současné ČR byl dovezen v 16. století, již před tím však rostl v jiných částech Evropy, kam jej zřejmě přivezli Tataři, kteří věřili, že puškvorec čistí vodu a že je indikátorem nezávadnosti vod. V současnosti roste v ČR roztroušeně, vlivem rozsáhlých meliorací však v posledním období znatelně ubývá. Zavlečeně roste v téměř celé Evropě, v Asii i v Severní Americe.

LÉČITELSTVÍ:

Sbírá se oddenek (Rhizoma calami aromatici) a to nejlépe na podzim ve věku 2 až 3 let, kdy dosahuje průměru okolo 2 cm. Poněkud méně kvalitní drogu poskytuje jarní sběr. Po omytí se oddenek rozřeže na kusy dlouhé 20 až 30 cm, silnější části je možné rozříznout i podélně. Suší se za teplot do 35 °C. Droga by měla být spotřebována nejpozději do 2 let od sběru neboť časem výrazně klesá její kvalita.
Puškvorcová droga obsahuje asi 2% až 7% silice tvořené řadou mono a seskviterpenů. Dále obsahuje hořčiny, třísloviny, slizy, cukry, cholin a fenylpropan beta-asaron, jenž je podezřelý z kancerogenity, proto by neměla být užívána droga, která v silici obsahují více než 5% této látky (naše domácí puškvorce ji však obvykle obsahují výrazně méně, takže jejich použití se jeví jako bezpečné, větší množstvé této látky obsahují zejména východoasijské a pravděpodobně také americké puškvorce).
Droga se užívá zejména při nerůznějších žaludečních potížích, neboť podporuje látkovou výměnu, tvorbu trávicích šťáv, zklidňuje křečovité bolesti a zároveň působí i desinfekčně a močopudně. Uplatní se proto např. při infekčních průjmech, při nadýmání, při nechutenství apod. Vedle toho puškvorec i mírně uklidňuje (např. při neurózách) a působí antidepresivně, tlumí astmatické záchvaty, celkově zlepšuje stav zesláblých lidí (ve stáří, po nemoci, po operaci, ozařování, chemoterapii ...), v některých případech působí i výrazně protialergicky. Zevně ve formě koupelí se užívá na revmatismus, na ekzémy, na omývání ran nebo jako celkově posilující prostředek.
Vnitřně se aplikuje ve formě nálevu, prášku nebo tinktury. Nálev se připravuje ze 2 lžic drogy na 1/4 l vroucí vody, luhuje se 15 minut, pije se 2x denně po 1 šálku. Tinktura se bere v dávce 15 až 35 kapek při nechutenství nebo až 60 kapek při nadýmání (pro lepší chuť možno nakapat na kostku cukru). Pro stejné účely lze připravit i puškvorcový čaj z 10 g drogy, jež se 8 minut vaří v 0,5 l vody. Prášek se bere v dávkách 0,5 až 2 g (na špičku kulatého nože), maximálně 3x denně. Na koupele se připravuje odvar ze 600 g drogy na 4 až 5 l vody, vaří se 15 minut a po té se přilije do koupele. Celková doba podávání puškvorce by nikdy neměla přesáhnout dobu 6 týdnů, jinak žádné kontraindikace nejsou známy.

DALŠÍ UŽITÍ:

Puškvorce se užívá jako přísady do parfémů, zubních past, žvýkaček či likérů, kterým propůjčuje hořkou chuť, oddenky se také často kandují.

OMAMNÉ ÚČINKY:

Žvýkání čerstvého oddenku působí v menším množství (cca 5 cm oddenku) stimulačně, vyvolává stavy euforie a opojení, ve větším množství (až 25 cm) se mohou objevit i zrakové halucinace. Existuje hypotéza, že tyto stavy pravděpodobně způsobuje přítomný beta-asaron (viz. předchozí odstavec), jenž je svou chemickou strukturou podobný psychotropnímu alkaloidu mezkalinu. Experimentování s puškvorcem však nelze považovat za bezpečné, neboť beta-asaron je ve větším množství karcinogenní!

PĚSTOVÁNÍ:

Pěstuje se i ozdobná odrůda se žlutě proužkovanými listy (Variegatus). Vyžaduje bahnitou půdu (nejlépe břeh rybníka nebo zahradního jezírka) a spíše stinné stanoviště. Množí se rozřezanými oddenky, které se naháží do bahna.


Starší komentáře návštěvníků těchto stránek:

(Tyto komentáře byly vloženy do původní verze tohoto webového herbáře a není možné už na ně přímo reagovat. Svůj příspěvek však mužete vložit dole.)

Jarek napsal(a) dne 9.7.2011:
Máme na zahradě zasazený nový puškvorec. Zatím jen tak, nanečisto. Vím, že potřebuje vodu a stín, ale ještě mi jde o konkrétní úpravu prostředí pro něj. Neměl by někdo vlastní už realizovaný nápad, nebo odkaz na internet kde bych se mohl inspirovat?

Ewa napsal(a) dne 3.8.2010:
Puškvorcová tinktura pusobí dobře proti nechutenství,třeba po chemoterapii.Lze ji objednat na www.jukl.cz

Eva napsal(a) dne 19.7.2010:
Puškvorcová tinktura se dá koupit na www.jukl.cz Pomáhá při nechutenství i při tom,které je po chemoterapii.

libor napsal(a) dne 29.5.2009:
puskvorec roste u vody..tak si udelejte vylet po vewsnicich;)
a kdo nerad horky ..doporucuju dat na 14 dni do vodky a pak zapijet vodou.

ludmila napsal(a) dne 13.5.2009:
Vzhledem k tomu, že trpím dlouhou dobu potížemi s tlustým střevem a musela jsem navštívit po dlouhém otálení jednoho z nej. léčitelů, který tyto kapky doporučil. Má nedůvěra vůči léčitelství okamžitě pominula, když asi po 2 týdnech pravidelného užívání musím říci, že se vše vrátilo do normálu.

M. Jaroušek napsal(a) dne 22.3.2009:
Puškvorec je skutečně LÉK potýkám se se zánětem tlustého střeva.Od lékařů předepsané léky pomáhaly ale jen velmi pomalu.Po konzultaci s bylinkárkou jsem pil vylouhovaný puškvorec přez noc ve studené vodě polovinu hrnku ráno a večer lehce ohřátý na lačno hodinu před jídlem po doušcích.Dnes mám klid při recidivě zopakuji

Vìnec napsal(a) dne 28.2.2009:
tyto stavy vyvolává 2,4,6-trimethoxyamfetamin :)

Vasek napsal(a) dne 11.2.2009:
Dobry den,prosim mohl by e dat nekdo kontak kde bych mohl sehnat caj,nebo odvar z puskvorce...mam dlouholete potize ze slinivkou brisni a porad se mi to nelepsi... Dekuju

  • Dan Falta napsal(a) dne 25.2.2009:
    Na vegetalismus.cz je mozne koren objednat.

čochtan medák napsal(a) dne 18.7.2008:
pro včelaře-přísada do medoviny

K. Veselý napsal(a) dne 7.7.2008:
Dlouho jsem hledal zahradnictví, které by prodávalo sazenice puškvorce, až jsem ho (dokonce žlutě panašovaný) snadno získal na adrese Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Míša napsal(a) dne 22.4.2008:
Puškvorec je opravdu velmi povzbuzující, ovšem je třeba velkého sebezapření při pití odvaru, je velice hořký. Doporučuji doplnit medem a mlékem. Při pití odvaru neočekávejte omamné ani halucinogenní účinky. Měla jsem puškvorec dovezený z Asie. Asi mezi domácím a dováženým žádný rozdíl nebude.

  • taisen napsal(a) dne 19.9.2009:
    Puškvorec zakoupený na vegetalismu je velice povzbudivý, a poté (asi 1 hod.) postupně uklidňuje a působí anxiolyticky.
    Občasné použití je bez problému. T

Komentáře   

danuse tancarova
# korendanuse tancarova 2019-07-22 22:18
..prosim,nikde nevidim foto korene..a prave ten je dolezity. nie?..zaujimave je,nech sa pozriem akykolvek clanok,nikde nie je foto korene!!!!....
Danka D.
# puškvorecDanka D. 2016-07-14 09:30
Puškvorec lze zakoupit v jakékoliv bylinkové lékárně. Ani není tak hořký, když si na něj zvyknete. Vyrovnává mně zažívací problémy (pravděpodobně překyselený organismus) a zažívání začne pracovat, jak má. Udělám si tak 3týdenní kůru, pak na nějaký čas vynechám. Zatím mně to tak vyhovuje. Žádné negativní účinky nepozoruji. Sušené kousky kořene zaliji vroucí vodou a poté po doušcích piji, ale jen dopoledne. V odkyselující bylinné směsi je zvlášť směs na dopoledne, která obsahuje puškvorec a odpolední obsahuje jiné byliny. Prý tělo funguje jinak dopoledne a jinak odpoledne. Přeji všem hodně zdraví. Dana
kristi
# Odp.: Acorus calamus - puškvorec obecnýkristi 2015-12-14 21:58
Je pravda,ze muze zvykani oddendku pomoci pri odvykani od koureni? Dekuji
Vláďa
# Odp.: Acorus calamus - puškvorec obecnýVláďa 2016-01-09 07:16
Určitě ano, chce to i silnou vůli, ke žvýkání puškvorce doporučuji pití zeleného nápoje z ječmene. Vláďa

Nemáte oprávnění psát komentáře.