Kanárník1 obecný (Canarium commune L.) jest statný, ztepilý strom o bělokorém kmeni a jehlancovité koruně, z čeledi prostoplátečných rostlin kadidlovníkovitých (Burseraceae). Veliké jeho listy, páchnoucí pryskyřicí, mají na spodu blanité, pilovité palisty a jsouce lichozpeřené skládají se ze 7 až 11 vejčitých, celokrajných, řapíkatých lístků.

Kanárník obecný - Canarium commune

Květy jsou sestaveny do bohatých lat. Mají trojzubý kalich, 3 bílé korunní plátky, 6 tyčinek a svrchní semeník se 3 bliznami.

Plody - vejčité peckovice zvíci vlašských ořechů - obsahují v křehké pecce, obalené tenkou modravou dužninou, olejnaté jádro podobné hodně veliké mandli.

Jsa domovem na ostrovech Molluckých a Sundských, kanárník obecný sazí se po veškeré teplé Asii. Památná alej obrovských kanárníků jest na př. v botanické zahradě v Buitenzorgu na Javě.

Olejnatá semena, chutnající jako sladké mandle, jedí na Východě bud syrová nebo vařená, anebo z nich připravují tvrdé pečivo zvané mangea. Mimo to z nich tlačí bezbarvý, sladce chutnající olej na maštění pokrmů.

Mnohem důležitější však - alespoň pro obchod - jest kanárník tím, že z kmene a větví starších stromů vytéká vonná pryskyřice a to často v takovém množství, že tvoří celé rampouchy. V Asii naplňují touto pryskyřicí bambusové hole, jichž pak upotřebují za pochodně. Poněvadž jí možno použiti též místo elemi do mastí na vředy, jakož i do fermeží a pokostů, jimž dodává značné tažnosti, přiváží se pryskyřice z kanárníku také do Evropy a to pod jménem manilského elemi (srov. s čipou elemovou).

Vedle kanárníku obecného roste v teplé Asii a na ostrovech Sundských ještě celá řada jiných druhů kanárníku, z nichž uvedeny buďtež pouze:

Kanárník bengalský (Canarium bengalense Roxb.), který skýtá kromě chutného ovoce také vzácnou pryskyřici. V obchodě uvádí se tato pryskyřice obyčejně pod jménem východoindického kopálu, tedy pod stejným jménem jako pryskyřice z kopáloně indické (Vateria indica L.), od níž se ostatně ani mnoho neliší.

Kanárník zobanitý (Canarium rostratum Zippel), rostoucí na Mollukách, dává pryskyřici zvanou černá damara.

1Malajci nazývají tento a ještě jiné podobné stromy kanari.

Nemáte oprávnění psát komentáře.