Kuspara1 lékařská neboli angostura2 (Cusparia trifoliata3 Humb., Galipea4 officinalis Honck., Bonplandia5trifoliata Willd.) jest neveliký vždyzelený strom s šedokorými větvemi a dlouze řapíkatými, trojčetnými listy. Nelibě páchnoucí květy jsou sestaveny do dlouhých úžlabních nebo konečných hroznů. Mají krátce zvonkovitý, 5zubý kalich, nálevkovitou bílou korunu rozdělenou v 5 cípů, 4-8, nejčastěji ovšem 5 tyčinek, z nichž však některé jsou jalové, a několik svrchních semeníků s přisedlými bliznami, spočívajících na žláznatém terči.

Angostura trojlistá - Angostura trifoliata

Plody jsou drobné srstnaté měchýřky obsahující po 1-2 černých semenech a poltící se v břišním švu.

Složením květu angostura připomíná z našich rostlin nejvíce třemdavu (Dictamnus albus L), s níž náleží do čeledi rostlin routovitých (Rutaceae).

Roste v severnějších zemích jižní Ameriky, zejména v Kolumbii, Venezuele a Peru.

Palčivě hořká její kúra, kterou v Americe nazývají kuspa, v evropských lékárnách však angostura (cortex angosturae), byla druhdy nejen v Americe, nýbrž i v Evropě vyhlášeným lékem, jenž však později byl zatlačen korou chinovou a kaskarillou. Do obchodu přicházela usušená v plochých, 1-2 mm tlustých, žlutošedých kusech. V Americe ji přidávají dosud do hořkých žaludečních likérů.

1Ve Venezuele nazývají kůru tohoto stromu kuspa.

2Dle města Angostury, ležícího na Orinoku, z něhož dovážela se kůra tohoto stromu do Evropy.

3Lat. trifoliatus = 3listý.

4Pojmenovaná tak dle indiánského kmene Galiponů.

5Ku poctě angl. botanika Bonplandea.

 

 

 

 

 

Nemáte oprávnění psát komentáře.