Kanella1 bílá (Canella alba Murr., Winterana2canella L.) jest prostředně vysoký strom mající na větvích bělošedou kůru a střídavé, krátce řapíkaté, obvejčité, celokrajné, kožovité listy. Drobné libovonné kvítky, sestavené do konečných vrcholíků, mají 3listý vytrvalý kalich, 5plátečnou nachovou korunu, 15 souprašných tyčinek srostlých ve váleček okolo čnělky a svrchní, vejčitě podlouhlý semeník, z něhož dozrává 1-3semenná bobule.

Kanella bílá - Canella alba

V soustavě rostlinné náleží kanella do čeledi rostlin kanellovitých (Canellaceae), jež v naší květeně mají nejbližší příbuzné dílem v třezalkách (Hypericum), dílem v úporech (Elatine).

Jsouc domovem na Antillách a v jižní Floridě, kanella poskytuje ode dávna léčivou kůru, která se též dováží do evropských lékáren -nejvíce z ostrovů Bahamských - pod jménem bílé skořice (cortex canellae albae) a to v žlabovitých 5-20 cm dlouhých a 1-5 cm širokých, velice tvrdých, křehkých, vně začervenalých, uvnitř špinavě bílých kusech ostře kořenné chuti a skořicové vůně. V Americe užívají kůry kanellové jako koření.

1Novolat. ze špan. canela = skořice.

2Falšuje se jí často kůra koto, která slove jinak také korou Winterovou. Této kůře říkají též nepravá kůra Winterova.

 

Nemáte oprávnění psát komentáře.