Feronie1 tmavá (Feronia elephantinum2Corr.) jest ztepilý strom z čeledi rostlin citroníkovitých (Aurantiaceae), mající střídavé, řapíkaté, lichozpeřené listy složeny z 5 vejčitých, celokrajných lístkův, a květy sestaveny do lat.

Feronie tmavá - Feronia limonia

Složení květů jest takové: 5dílný, opadavý kalich, 5plátečná, rozložená koruna, 10 tyčinek, jejichž krátké nitky jsou na spodu lupenitě rozšířeny, a svrchní semeník.

Plody jsou kulovaté bobule dorůstající velikosti pěstí. Mají zkostnatělou slupku a obsahují ve žluté dužnině četná, podlouhlá semena.

Jsouc domovem ve Vých. Indii, feronie dává užitek několikerý: Nakyslá plodní dužnina, vonící kořením, jest domorodcům pochoutkou. Listy a květy, zavánějící anýzem, dávají odvar na posílení žaludku. Z kůry prýští se klovatina - guma feroniová, které v jižní Asii upotřebují ke stejným účelům, k jakým upotřebuje se u nás prostředních druhů gumy arabské. Poněvadž guma feroniová se hodí zvláště do malířských barev a jest lacinější nežli guma arabská, dováží se ve způsobě nepravidelných, na povrchu hrbolatých, topasově až medově žlutých hrud i do Evropy.

1Feronia byla bohyně lesův; přeneseno na tento strom vzhledem k tomu, že náleží ve Vých. Indii k nejpěknějším stromům lesním.

2Plody její žerou rádi sloni (elephas).

 

Nemáte oprávnění psát komentáře.