Aegopodium podagraria - bršlice kozí noha

Slovensky: Kozonoha hostcová
Čeleď: Apiaceae - miříkovité (okoličnaté)

 

POPIS:

Lodyha o délce až 100 cm je dutá, hranatá, rýhovaná, v horní části chudě větvená. Listy 1x až 2x trojčetné, podlouhle vejčité, ostře pilovité. Terminální okolík z 6 až 12 okolíčků, postraní okolíky 1. řádu složené z 15 až 26 okolíčků, průměr okolíku 8 až 9 cm, průměr okolíčku 8 až 16 mm, počet květů v okolíčku 20 až 28, všechny květy oboupohlavní. Dalším větvením vznikají okolíky 2. řádu, které mají maximálně 15 okolíčků a všechny květy samčí. Květy asi 3 mm v průměru, korunní lístky bílé, dvoulaločné. Kvete v V až VIII.


STANOVIŠTĚ:

Vlhké listnaté a smíšené lesy, lužní lesy, vlhké křoviny, vlhké a stinné lesní paseky, břehy, parky, jako plevel v zahradách, sadech a na polích, přednostně vyhledává polostinné stanoviště s vlhkou, výživnou a na dusík bohatou půdou.


ROZŠÍŘENÍ:

V ČR hojná na většině území, nejčastěji ve středních a vlhkých polohách, méně v suchých nížinách a na horách. Celkově se vyskytuje od Velké Británie na západě až po Ural na východě, chybí ve většině Středozemí a na severu Skandinávie. Zavlečen do Severní Ameriky.


LÉČITELSTVÍ:

Sbírá se oddenek (Radix eagopodii podagrarii) nebo listy, které se užívají čerstvé.
Chemické složení bršlice není příliš dobře známé, uvádí se, že obsahuje silice, hořčiny, třísloviny, organické kyseliny, tanin, prchavý a mastný olej a vitamín C.
Působí silně močopudně, zvyšuje vylučování solí kyseliny močové a chloridů, uvolňuje křeče (např. v oblasti břicha), zevně ve formě obkladů namočených v nálevu se užívá na zanícené rány či hemeroidy, rozdrcené čerstvé listy podporují hojení ran nebo se přikládají na bolavé klouby. Nálev z bršlice se užívá při revmatismu (350 ml nálevu před jídlem) nebo při močových kaméncích (až 500 ml nálevu) - taková kůra by však měla trvat jen několik dní, není doporučováno dlouhodobé podávání.
Už od dávných dob byla rozdrcená bršlice přikládána na bolestivé partie těla jako prostředek mírnící bolesti při revmatismu a dně (odtud také pochází latinské druhové jméno rostliny: podagra=dna nohou).

UŽITÍ:

Z mladých listů sbíraných ještě před rozkvětem se dříve připravoval salát (nebo se používaly jako přísada do salátu), vařil se z nich také boršč nebo zeleninová polévka, která se údajně svou chutí vyrovná běžné zelné polévce. Před případným použitím listů se doporučuje stáhnout z nich pokožku.


Starší komentáře návštěvníků těchto stránek:

(Tyto komentáře byly vloženy do původní verze tohoto webového herbáře a není možné už na ně přímo reagovat. Svůj příspěvek však mužete vložit dole.)

Jiřina napsal(a) dne 29.5.2015:
Prosím, nemohu nikde zjistit kdy kvete a jak ji bezpečně poznám,děkuji Jiřina

Lucie napsal(a) dne 13.5.2015:
No třeba vám ta bršlice tam roste proto,abyste ji použili. Příroda umí reagovat na váš zdravotní stav - pokud chodíte bosí po své zahrádce, můžou se objevit rostliny, které tam dřív nerostly-proto,že vám můžou poskytnout něco,co by vyrovnalo nerovnováhu ve vašem těle. Nikomu nic nevnucuju, ale co je vlastně škodlivý plevel...

Jakub napsal(a) dne 18.6.2014:
Dobry den, je mozne si z tejto rastlinky pripravit caj? Dakujem :)

Jan Horáček napsal(a) dne 13.7.2013:
Bršlice se zbavuji tak, že na každý list stříknu selektivní herbicid "Bofix". Je to dražší, ale nejméně pracné a nejúčinnější. Jako léčivku jsem ji nezkoušel. Vyzkouším.

Alka napsal(a) dne 22.5.2013:
Jak to tak vidím, začnu ji jíst. Také se jí nemůžeme zbavit, roste nám pod ploty a sousedy to rozčiluje. Vyzkouším špenát.

Věra napsal(a) dne 14.4.2013:
Bršlice se zbavíte jen tehdy, pokud jí sníte! Je výborná do salátů polévek, pomazánek. Má velké množství cenných látek prospěšných organismu. V.

Lada napsal(a) dne 21.4.2012:
Mladá bršlice je dobrá na špenát, do polévky i na zapékání s brambory (povaříme je v celku do poloměkka, vydlabeme a plníme bršlicí a příp. ještě medvědím česnekem a zapékáme v troubě). Starší může být trochu tuhá, ale i tak ji používám do zelňačky a listy přitom neloupu, spíš se snažím vybírat méně tuhé. Jakou máte nyní na jaře na zahrádce lepší zeleninu?

  • vláďa napsal(a) dne 22.4.2012:
    Kromě bršlice mám na zahradě popenec břečťanolistý do pomazánek, česnek medvědí a planý a kopřivu na špenát.

Anièka napsal(a) dne 20.5.2010:
Táto rastlinka okrem toho, že je velmi liečivá, vie byť aj velmi nežiadúca a to u záhradkárov. Ja tiež dlhé roky proti nej bojujem, no žiaľ , zatial neúspešne. Veľmi dobre sa rozmnožuje a tak mi ničí nielen záhony ale aj trávnik.

  • Iva napsal(a) dne 26.5.2010:
    Není to z mé hlavy z květinové zahrádky je to problém odstranit chce to stále okopávat a kořínky vybírat.
    Z trávníku je to lehčí prý tato rostlinka nemá ráda sekání tak ji stále sekat a sekat a ostatní tráva ji vytlačí.
    Přeji úspěšný boj

  • Eva napsal(a) dne 8.6.2010:
    Sekání mohu potvrdit - dřív jsme sekli kosou párkrát do roka a bršlici se ve stinné části zahrady dařilo. Od té doby, co sekačkou sekáme každých 14 dní, bršlice odtamtud zmizela.

Nezelan napsal(a) dne 20.8.2009:
Bršlice je bezkonkurenční proti komářímu štípnutí. Stačí rozmačkat stonek listu a potřít štípanec. Bolest i podráždění za pár minut nadobro přejde.

Jana napsal(a) dne 29.5.2009:
Dobrý den, moc prosím o radu jak tuto rostlinu úplně zlikvidovat.Děkuji

  • Zděněk napsal(a) dne 2.6.2009:
    Dobrý den Jano mě se osobně osvědčil přípravek STARANE 250 EC na zhoubnou bršlici.

  • ondrd napsal(a) dne 19.5.2010:
    Dobrý den neničte jí je použitelná jeko špenát a má dokonce lepší vlastnosti, dává se do polévky a dělá se z ní čaj. Rozdrcenou ji lze přidávat na bolavá místa a rány. Uznávali už jí i staří římané. PŘÍRODA VÍ PROČ NÁM JÍ NADĚLILA V TAKOVÉM MNOŽSTVÍ.važte si jí

Zuzka z BA napsal(a) dne 2.4.2008:
Ak Vás niečo na jar postaví na nohy, tak je to určite okerem iných( napr. púpava-list, skorocel-list) aj Kozonoha. Jem ju priamo zelenu, alebo na konci varenia pridavam do zeleninovej polievky, alebo na chleba s pomazankou...
Aj v lete si zachováva výrazne svieže vlastnosti.
Je v nej skutočne veľa sily.

Přidat komentář