Čistec hlíznatý (Stachys1 affinis Bge) jest čistci bahennímu (St. palustris L.), který u nás roste jako plevel na vlhkých polích, tak velice podoben, že jej někteří považují za pouhou jeho odrůdu. Jest to vytrvalá bylina mající čtyřhrannou, obyčejně rozvětvenou, 3-5 dm vysokou lodyhu, vstříčné, řapíkaté, vejčitě kopinaté, přísrdčité, pilovité listy a přisedlé, nachové květy normálního složení květů rostlin pyskatých (Labiatae). Plody jsou 4 tvrdky sedící ve vytrvalém kalichu.

Čistec hlíznatý - Stachys affinis

Poněvadž při kořeni jeho vyrůstají četné kyjovité, růžencovitě zaškrcované, 2-8 cm dlouhé jedlé hlízky, čistec hlíznatý náleží od dávných dob k rostlinám kulturním. Pěstují jej hlavně v Číně a Japonsku, v novější době také v některých krajinách Itálie a v okolí Paříže, kde hlízkám jeho říkají crosnes. Také u nás bylo by možno jej pěstovati, ale ovšem jen jako rostlinu zelinářskou, v menší míře, poněvadž hlízky vybrané ze země nedají se dlouho uchovati.

Příprava čistcových hliz k jídlu záleží v tom, že se uvaří ve slané vodě a pak se omastí máslem. Chutnají jako artyčoky a doporučují se pro svoji velikou výživnost a snadnou stravitelnost zvláště nemocným.

1Od řec. klas, vzhledem ku květenství některých druhů.

 

Nemáte oprávnění psát komentáře.