Satureja hortensis - saturejka zahradní

Slovensky: Saturejka záhradná

Čeleď: Lamiaceae - hluchavkovité (pyskaté)

 

POPIS:

Jednoletá až dvouletá, 10 až 60 cm vysoká bylina. Lodyha přímá, zelená až fialově naběhlá, na bázi dřevnatějící, větvená. Listy čárkovitě kopinaté, celokrajné, zašpičatělé, na bázi se zužující, téměř přisedlé, pýřité, na okraji brvité. Květy ve 2 až 5květých lichopřeslenech, světle fialové, růžové nebo bílé, v ústí často červeně tečkované, horní pysk delší, dolní 3laločný. Kvete v VII až X.

ROZŠÍŘENÍ:

Původní ve východním Středomoří a jihozápadní Asii, v ČR často pěstována, občas zplaňuje.

LÉČITELSTVÍ:

Obsahuje zejména silici (asi 0,2%) s karvakrolem, cymolem, tujonem, cineolem, a dále třísloviny (asi 8,5%), pryskyřice, slizy a minerální látky.
Sbírá se nať v době květu (Herba satureiae hortensis), tj. červen až září (takže možno i vícekrát ročně), která se suší co možná nejrychleji ve stínu nebo za umělého sušení za teplot do 40 °C.
Droga zabraňuje nadýmání, má účinek protiprůjmový, povzbuzuje chuť k jídlu, působí protizánětlivě, mírně močopudně, snižuje krevní tlak, tlumí tachykardii, příznivě působí při průduškovém astmatu, tlumí pocit žízně u diabetiků.
Obvykle se podává ve formě nálevu, který se připravuje z asi 4 g (3 čajové lžičky) drogy na šálek vody, podává se 3x až 4x denně.

PĚSTOVÁNÍ:

Saturejka vyžaduje lehčí půdu a slunné a teplé umístění. Semena se obvykle vysévají na jaře do pařeniště a na venkovní stanoviště se rostlinky přepichují ve druhé polovině května. Pouze v nejteplejších oblastech ČR lze vysévat v dubnu přímo na venkovní záhon.

DALŠÍ UŽITÍ:

Saturejka se sušená nebo čerstvá přidává jako koření do řady pokrmů, pro své účinky se osvědčila zejména do takových jídel, která způsobují nadýmání.


Starší komentáře návštěvníků těchto stránek:

(Tyto komentáře byly vloženy do původní verze tohoto webového herbáře a není možné už na ně přímo reagovat. Svůj příspěvek však mužete vložit dole.)

Lada napsal(a) dne 25.5.2012:
Pravděpodobně mi prodali na tržišti místo estragonu saturejku.Prosím, ví někdo jak je rozliším? Děkuji.

efka napsal(a) dne 2.6.2009:
V popise sa uvádza ako jedno až dvojročná rastlina.Ja ju pestujem už niekoľko rokov ako trvalku.Jej účinky proti nadúvaniu plne potvrdzujem.

  • vladimír napsal(a) dne 22.9.2009:
    Jako trvalka se pěstuje saturejka horská (saturea montana)a vzácněji kavkazská saturejka plazivá(saturea spicigera) bylinář Vladimír z Litovle

lenka napsal(a) dne 14.8.2008:
nevíte náhodou jak se řekne saturejka ještě jinak(česky)

  • pepek napsal(a) dne 14.10.2008:
    saturejka: saturea hortensis; satorka, číbr, šubra

  • mima napsal(a) dne 2.6.2009:
    šubrica či čubrica.

Komentáře   

Darinka
# SaturejkaDarinka 2018-11-01 23:50
A proto že je medonosná, tak se jí také říká : Marcelka.
Darinka
# názvy saturejkyDarinka 2018-11-01 23:48
Já si pamatuji, že se u nás pro saturejku užívaly také názvy jako : satorka, satorie a číbr.
Darinka
# saturjka - kráskaDarinka 2018-11-01 23:34
Já mám na rahradě menší čtvercový záhon, na kterém roste už spoustu let Saturejka zahradní. Když jsem ji sázela, bylo na obale napsáno, že je to jednoletka. Ale roste a má se k světu sama každý rok znovu. Pouze ji na podzim seříznu u země a zakryji slabě kompostem. Občas se objeví vyschlé kousky,které odstraním. Je to nádherná bylinka, včelky, čmeláci a jiný užitečný hmz ji milují. Dlouho kvete a je vždy obalena.
Alena Bindrová
# Odp.: saturjka - kráskaAlena Bindrová 2018-11-02 08:37
Saturejka zahradní je opravdu jednoletka. Ale ráda se za trvalku vydává, protože se sama přesévá na tom samém záhoně. Pokud vám však znovu obrůstá ten stejný keřík, je to saturejka horská. Mám obě dvě a obě jsou velmi podobné. Jen zahradní je jakoby řidší v porovnání s horskou. Voní a jsou využitelné obě úplně stejně. A ano bzučí to na ní od pozdního jara, kdy začne kvést až do podzimu, jelikož po seříznutí natě většinou ještě jednou vykvete. :)
kudlanka
# rozeznání bylinkudlanka 2016-05-05 22:21
Estragon má jiné květenství než saturejka.
jirkast
# mimův omyljirkast 2016-04-02 20:40
Saturejka se nejmenuja šubrica či čubrica. To je směs koření která saturejku jen obsahuje. saturejka německy pfefrkraut. zná li někdo její další třeba i cizí názvy prosím ať je sem vloží.

Nemáte oprávnění psát komentáře.