Naditec klasonosný (Prosopis1 spicifera2 L.) jest ztepilý strom jako předcházející z čeledi rostlin citlivkovitých (Mimoseae), jehož mladé větve nesou 2kráte sudozpeřené listy toho způsobu, že na konci hlavního řapíku vyrůstají obyčejně jen dva sudozpeřené lístky složené z většího počtu podlouhle kopinatých, vstřícných lístečků.

Naditec klasonosný - Prosopis spicifera

Z paždí některých listů vyrůstají štíhlé, klasovité hrozny drobných, žlutých, mnohomanželných kvítkův o vytrvalém, zvonkovitém, 5zubém kalichu, 5plátečné koruně, 10 tyčinkách a svrchním semeníku s jednoduchou čnělkou.

Plody jsou tenké, smáčknuté, na píď dlouhé, vícesemenné lusky vyplněné neboli nadité3 mezi semeny hnědou, moukovitou, zasládlou dužninou.

Naditec klasonosný jest domovem ve Vých. Indii, kdež moučnatých luskův upotřebují jako svatojanského chleba.

Kromě naditce klasonosného roste v tropických zemích ještě celá řada jiných druhů, z nichž uvedeny buďtež pouze :

a) Naditec jehnědokvětý (P. juliflora DC.) a nad. sladký (Prosopis dulcis Kunth) - keře nebo stromy rostoucí v teplé Americe, jež mimo sladké, chutné lusky dávají též klovatinu podobnou klovatině arabské, která se vyměšuje z kmene a starších větví a přichází do obchodu pode jménem klovatiny mesquitské (mesquitogummi). Viz o tom též v odd. VIII.

b) Z lusků naditce bílého neboli algaroby4 (Pr. alba Hieron.) připravují domorodci v jihoamerické republice Argentině kvašením druh lihového, šumivého, velice lahodného nápoje, jemuž říkají aloja nebo chicha de algaroba. Poněvadž obsahují velice mnoho kyseliny tříselné, používá se nezralých lusků naditce bílého také k výrobě inkoustu.

c) O naditci závitkovém (Prosopis strombulifera L.) viz v oddíle IX.

---

Pozn. Jedlé lusky dávají z cizích stromů též tamarind východní (Tamarindus indica L.), jenž uvádí se mezi rostlinami lékárnickými v oddílu V., a moringa olejodárná (Moringa oleifera Lam.), o níž pověděno více v oddílu VI.

1Tímto jménem nazývá Dioskorides jistou rostlinu luštinatou; Linné je přenesl na tento rod rostlinný.

2Slož. z lat. spica = klas + gerro = nesu.

3Odtud jméno naditec.

4Algaroba nazývají naditec bílý v Argentině.

 

Nemáte oprávnění psát komentáře.