Glyceria fluitans - zblochan vzplývavý

Slovensky: Steblovka plávajúca

Čeleď: Poaceae - lipnicovité (trávy)

 

POPIS:

Vytrvalá, řídce trsnatá, 40 až 120 cm vysoká tráva s dlouhými poléhavými nebo na hladině splývajícími výběžky. Stébla jsou přímá až poléhavá, hladká, lysá, mírně zploštělá. Listy jsou až 25 cm dlouhé a 3 až 10 mm široké, obvykle ploché, na vrcholu dlouze zašpičatělé a drsné, jejich pochvy jsou lysé, trubkovité, 2řízné, v horní části drsné, jazýček je až 1 cm dlouhý, na vrcholu dřípatý. Květní laty jsou stažené, pouze v době květu odstálé, jednotlivé větve laty nesou 1 až 4 klásky, které jsou 10 až 25 mm dlouhé, podlouhlé, oblé, pluchy jsou vejčité, špičaté, celokrajné, bez osin. Obilky jsou přibližně 3 mm dlouhé a 1 mm široké. Kvete v V až VIII.

STANOVIŠTĚ:

Břehy, příkopy, rákosiny, lužní lesy, prameniště, vlhké louky, na půdách vlhkých až mokrých, písčitých až hlinitých.

ROZŠÍŘENÍ:

V ČR roste hojně od nížin po horské oblasti, celkově roste v téměř celé Evropě a v mírném pásmu Asie, na jihu až po severní Afriku.

UŽITÍ:

Obilky se kdysi mlývávaly v mouku, z které se připravoval např. zblochanový chleba. Je možné je také rovnou vařit v kaši, která jest údajně chuti sladké. Ještě v 19. století se se zblochanem čile obchodovalo, do světa byl vyvážen zejmnéna přes polské přístavy, pročež se tomuto artiklu říkávalo také "polská kaše".

Nemáte oprávnění psát komentáře.