Dactylis glomerata - srha laločnatá (srha říznačka)

Slovensky: Reznačka laločnatá

Čeleď: Poaceae - lipnicovité (trávy)

 

POPIS:

Vytrvalá, šedozelená, 30 až 120 cm vysoká tráva. Stébla jsou přímá, bez výběžků. Listy jsou 4 až 10 mm široké a až 45 cm dlouhé, drsné, téměř ploché, avšak na spodní straně kýlnaté, jejich pochvy jsou smáčklé, kýlnaté a ostře dvouřízně zploštělé, jazýček je 3 až 5 mm dlouhý, na vrcholu zoubkovaný, ouška chybí. Květní lata je vzpřímená, v obrysu trojúhelníkovitá, její spodní větve v době květu téměř kolmo odstávají od vřetene květenství. Klásky jsou hustě nahloučeny na větévkách laty, jsou zelené, často nafialovělé, 3 až 5květé, 5 až 9 mm dlouhé, smáčklé, plevy jsou drsné, tuhé, neprosvítavé, 1 až 3žilné (dolní jednožilné), úzce vejčité, na vrcholu zašpičatělé, na hřbetní straně chlupaté, s až 1,5 mm dlouhou osinou. Kvete v V až VIII.

STANOVIŠTĚ:

Louky, pastviny, polosuché trávníky, okraje lesů, často je vysévána.

ROZŠÍŘENÍ:

V ČR roste hojně od nížin po horské oblasti, celkově roste v téměř celé Evropě, v Alpách až do nadmořských výšek téměř 2000 m, druhotně roste v mírných pásmech téměř celého světa.

UŽITÍ:

Srha laločnaté je běžně vysévána a pěstována jako krmivo pro dobytek, musí být ale často kosena, protože po odkvětu se stává tuhou a dobytek jí takovou už nechce žrát.

Nemáte oprávnění psát komentáře.