Acer pseudoplatanus - javor klen (javor horský)

Syn.: Acer villosum, Acer dittrichii
Slovensky: Javor horský

Čeleď: Sapindaceae - mýdelníkovité

 

POPIS:

Opadavý, až 40 m vysoký strom s pravidelnou, válcovitou korunou. Kmen dosahuje průměru až 1,5 m, borka je téměř hladká, tmavošedá se světlejšími pruhy, odlupující se ve velkých šupinách. Listy vstřícné, řapíkaté, dlanitě 5klané, laloky tupě pilovité. Žlutozelené květy jsou uspořádány v převislých, až 16 cm dlouhých latách. Křídla dvounažek svírají obvykle dosti ostrý úhel. Kvete v V.
Javor klen se dožívá věku přibližně 400 let.

STANOVIŠTĚ:

Listnaté nebo smíšení lesy, často stinné údolní lesy, na půdách čerstvě vlhkých, humózních, výživných, slabě kyselých až zásaditých, na stanovištích spíše stinných, chladnějších a s vyšší vzdušnou vlhkostí.

ROZŠÍŘENÍ:

V ČR v průměru roztroušeně, nejčastěji od pahorkatin po horské oblasti, v nížinách spíše vzácně (max. asi 1350 m n.m.). Celkově roste v Evropě na západě od severu Pyrenejského poloostrova, na východě po Kavkaz, na jihu od Sardinie, Sicílie a střední části Balkánu, na severu po jih Skandinávie a střední Polsko, pravděpodobně jen druhotně i v Dánsku, na severu Německa a na severu Polska.

UŽITÍ:

Tvrdé a trvanlivé dřevo javoru klen je užíváno k výrobě nábytku, hudebních nástrojů, v soustružnictví apod.

PĚSTOVÁNÍ:

Často bývá pěstován v parcích ať už jako solitérní nebo alejový strom. V současnosti existuje okolo 60 různých kultivarů javoru klenu, které se liší zejména barvou listů (červené, žluté i vícebarevné).

Nemáte oprávnění psát komentáře.