Phacelia tanacetifolia - svazenka vratičolistá (svazenka obsypaná)

Syn.: Phacelia congesta
Slovensky: Sväzenka vratičolistá

Čeleď: Boraginaceae - brutnákovité

 

POPIS:

Jednoletá, 20 až 80 cm vysoká bylina. Lodyha přímá, pokud větvená, pak jen v horní polovině, dole lysá, v horní části žláznatě chlupatá. Listy přisedlé až krátce řapíkaté, nepravidelně peřenosečné, u báze obvykle poloobjímavé, podél žilek a na okraji chlupaté. Květy ve svinutých, 40 až 70květých 2vijanech, modrofialové až světle modré nebo bělavé, 5četné, kališní lístky chlupaté, zelené. Plodem je 4semenná tobolka. Kvete v V až IX.

PŮVOD:

Pochází ze Severní Ameriky (Kalifornie), u nás od konce 19. století pěstována a občas zplaňuje.

UŽITÍ:

Pěstuje se jako nektarodárná rostlina a krmná pícnina, občas i pro ozdobu na zahradách.

PĚSTOVÁNÍ:

Svazenka není náročná na půdu, stanoviště by mělo být slunné. Množí se semeny, která se vysévají přímo na venkovní stanoviště v dubnu, pokud chcete prodloužit dobu kvetení, vysévejte ji postupně od dubna až do června.


Starší komentáře návštěvníků těchto stránek:

(Tyto komentáře byly vloženy do původní verze tohoto webového herbáře a není možné už na ně přímo reagovat. Svůj příspěvek však mužete vložit dole.)

Ludmila napsal(a) dne 10.7.2013:
Nádherná rostlina,u nás v Pasece roste na poli a nádherně voní.Na název rostliny si vzpomněl můj švagr,který pracoval celý život v zemědělství.

paul rozehnal napsal(a) dne 8.10.2012:
Phalicii(Svazenku jsem take neznal)to moje zena mela ten napad.Koupili jsme semena v obchode 0,4 litru kalisek 9,90 €.
Semena jsem nahazel zacatkem cervence jak to slo.Plocha byla neudrzovana a prerostla plevelem.Jeste ted kvete a narostla tak do 1m. Sousedi se take ptali jestli to neni nejaka droga.Zasmal jsem se!!!!Postupne ji posekam a rozdelim po cele zahrade.Pozor,ale koreny je dobre nechat tam kde vyrostla.
Kazdym rokem je dobre jednu cast zahrady vysadit touto velmi peknnou a uzitecnou rostlinou. Pozdrav vsem Paul

Matouš F. napsal(a) dne 7.6.2012:
Nádherné a velké pole svazenky jsem právě viděl v Boršicích u Blatnice, mají to tam jako medonosnou rostlinu pro včely. Hned jsem po ní začal pátrat (krásné květenství) a našel váš herbář a stránky firmy, která ji má vysázenou https://www.facebook.com/LihovarZufanek

  • Matouš F. napsal(a) dne 7.6.2012:
    Omlouvám se, přesný odkaz do fotogalerie je https://www.facebook.com/media/set/?set=a.371094786267950.89668.179281165449314&type=1

Hana Grűnwaldová napsal(a) dne 3.6.2012:
setkala jsem se s touto rostlinou na Rychnovsku,když jsme projížděli autem,roste tam na poli, zajímalo mě co je to za rostlinu,protže jsem ji nikdy před tím neviděla,má pěkný zajímavý květ,proto jsem ji hledalav herbáři

Eva napsal(a) dne 17.5.2012:
Dobrý den, na tyto stránky jsem narazila náhodou, kdysi jsem měla tu čest se s touto krásnou rostlinou blíže seznámit. Už je to nějaký čas, byli jsme s rodinou v Hnačově u Klatov, kde se ned vedle kempu krásně modralo (fialovělo) pole. Jaké bylo naše překvapení, když náš malý syn do rána otekl, nemohl dýchat a na oči neviděl. Ano, je alergik a svazenka, jak nám potvrdila p.doktorka na tamějším středisku je silný alergen. Takže krásná, ale zákeřná :-)

Marie Zubinová napsal(a) dne 7.7.2011:
Včera jsem viděla krásné modrofialové pole u Údrnic, nedaleko Kopidlna. Také jsem neodolala a musela se jít podívat co to je za krásu. Rostlinu jsem vůbec nepoznala, i když jsem jí vídala v krmných směsích. Jsem ráda, že existují takovéto herbáře.

Radka Zadrabajová napsal(a) dne 1.7.2011:
Již 14dnů pátrám,co je to za rostlinku-je vysazená na poli směrem na Slavičín ve Zlínském kraji a nádherně voní.Utrhla jsem jednu,vyfotila a zeptala se na facebooku a ejhle-jedna paní mi poslala odkaz na tyhle stránky,což je paráda.

vladimír vašut napsal(a) dne 15.4.2011:
je to dotaz pro šlechtitele - jaká je snášenlivost svazenky na jedno stanoviště - za jak dlouho se může zasadit na stejné místo, aby nedocházelo ke snižování výnosu, mám vyzkoušené, že druhým rokem po zasetí na stejném místě, byla poloviční - děkuji

alena napsal(a) dne 9.8.2010:
Svazenka je nádherná v květu a její vůně připomíná lilie.

Ludmila napsal(a) dne 5.8.2010:
Tato rostlinka, doposud mi neznámá, mě zaujala svou barvou a jelikož jsem zvědavá,našla jsem si ji na těchto stránkách. Krásné modré pole jsem viděla u obce Potštejn na úpatí Orlických hor.

Nováková Jana napsal(a) dne 17.7.2010:
Je to opravdu zajímavá rostlina a hezky voní. Díky vašemu atlasu jsem zjistila co je zač.

Hana napsal(a) dne 16.7.2010:
Nedaleko Vítkova v Oderských vrchách jsme s kamarádkami viděly modré pole. Docela neobvyklá barva, moc krásná. Pár kytiček jsme utrhly. Naprosto jsme netušily co to je. Díky vašemu foto herbáři, jsem kytku určila.

Jiří Janša napsal(a) dne 5.7.2010:
Taky jsem uviděl modré pole v obci Kaňovicích v okrese Frýdek-Místek. Je to moc hezké a netypické. Díky herbáři jsem našel její název.

Ondřej napsal(a) dne 30.6.2010:
Viděl jsem poprvé v životě tak nádherný rozkvetlý lán, asi tak 2O ha.Hučel jako lípy dříve, když ještě v každé vesnici byl ten, kdo nechoval včely výjimkou.Rozkvetlé pole Svazenky
je opravdu veliká krása. To, o kterém se tady dojímám je v Petrovicích u Sedlčan a je vidět při příjezdu od Sedlčan do Petrovic po silnici č.105.

Hanka napsal(a) dne 15.6.2010:
Jestliže se vám ji podaří vyset větší pole pozor na celníky.Někteří netuší,co je to za rostlinu a půl pole pošlapou než pochopí,že to není droga.

Jarda napsal(a) dne 14.6.2010:
Také mě upoutala barva pole,loni v Chrášťanech.A neváhal jsem zastavit a vzít s sebou "vzorek" k určení identity.Osivo jsem ale zatím nikde nesehnal.

Hanka napsal(a) dne 25.2.2010:
Napište prosím,kde svazenku prodávají.Za celý loňský rok jsem ji nikde nesehnala.Dík

  • Vojta napsal(a) dne 29.3.2010:
    zkus třeba včelařství třeba ho budou mít

  • Tomáš napsal(a) dne 5.5.2010:
    Svazenku mají ve včelařství v Praze, Křemencova 8. Stojí 79 Kč/Kg.

Adlef napsal(a) dne 14.1.2010:
Vysel jsem ji někdy na přelomu července a srpna po vyorání brambor a kvetla ještě v říjnu, dokud nezmrzla.

Němec napsal(a) dne 1.7.2009:
Výsev je uveden do konce června, ale mne by zajímala zkušenost kdo ji zasel třeba až koncem července a zda by ještě vykvetla jako pozdní snůška pro včely.Děkuji.

Miloš napsal(a) dne 21.6.2009:
Včera 20.června 2009 jsem narazil na fialové pole s touto rostlinou u obce Tři Dvory hned vedle cyklostezky na Kolín. Nejprve mne zaujala barva, pak popiska s exotickým názvem a nakonec to, jak celé pole silně bzučelo.

Karel napsal(a) dne 12.5.2009:
Svazenka je velmi nektarodárná jako včelař si myslim, že je na stejné úrovni jako řepka. Její velkou výhodou je, že kvete o mnoho déle než řepka. Její výsev na zelené hnojení je velmi pozitivní rychle zatáhne plochu a plevele nemají šanci což je ze zemědělského hlediska velmi významné. Mohu-li doporučit včelařům pěstujte ji i na malých plochách po odkvětu odstřihněte stonek se semeny a máte na další zasetí. Med má takovou příjemnou nafialovělou barvu.

Ivan Gut napsal(a) dne 20.4.2009:
V posledních 4r ale ne předtím jsem viděl na plochách čtverečních km pod kopcem Sedlo u Liběšic a nad Davlí, podhled zdálky neobvyklý až fascinující i proto, že tak velká plocha takové barvy u nás není k vidění. Zblízka snad tak úžasná není, ale zajímavá ano.
Jméno Svazenka mi naznačuje svah, díky za vysvětlení.
Že je medonosná mi řekl včelař, a jeden "místní" že se používá na potlačení plevele a zárovň při zaorání jako zelené hnojení. To by pro přípravu "pleveluprostého" záhonu mohlo být velice zajímavé, lepší než glyfosát. Zkusil to někdo? Díky, IG

Komentáře   

Jana Jana
# u nás na poliJana Jana 2016-07-24 20:26
My jezdíme okolo pole každý ne v Henčově a to pole nádherně voní, spletly jsme si jí s ostropestřem, ale podle fotek jsme se vyvedly z omylu :)

Nemáte oprávnění psát komentáře.