Hoya carnosa - voskovka

Slovensky: Voskovka

Čeleď: Apocynaceae - toješťovité

 

POPIS:

Vytrvalý, liánovitě rostoucí keř se stonky dlouhými až několik metrů. Listy dužnaté, lesklé, až 8 cm dlouhé, odrůda Variegata má krémově zbarvené okraje listů, odrůda Exotica má listy se žlutým středem, odrůda Krimson Princess má mladé listy červené. Květy uspořádány v okolíku, 5četné, bílé až narůžovělé s červeným středem, silně a příjemně vonné, blizny vylučují medově sladkou, jedlou šťávu.

PŮVOD:

Oblast od Číny až po východní Austrálii.

PĚSTOVÁNÍ:

 

  • Teplota: V létě běžná pokojová teplota, v zimě nejlépe mezi 10 až 15 °C.
  • Umístění: Jasné a světlé místo, ne však prudké slunce. Kvetoucí rostliny nepřemisťovat, jinak hrozí opadnutí poupat.
  • Zálivka: Udržovat substrát stále mírně vlhký, nenechat vyschnout ani nepřelévat. V zimě zálivku omezit, po celý rok prospěje časté rosení.
  • Substrát: Propustný substrát složený např. ze dvou dílů rašeliny a jednoho dílu kompostní zeminy, vhodné je přidat trochu keramzitu. Přesazovat přibližně jednou za dva roky.
  • Množení: Popínavé výhony přichytit v květináči se zeminou, po zakořenění oddělit od mateřské rostliny nebo možno množit na jaře stonkovými řízky: Jednoleté výhony se rozřežou na řízky s jedním párem listů, nasázejí se do substrátu, kde při teplotě 22 až 25 °C zakoření asi za měsíc.

Komentáře   

Vlastina
# vlaštovičníkVlastina 2016-10-24 14:26
prosím o radu,léčitel mi doporučil na léčbu jater,ledvin ,žlučníku a moč.měchýře,tinkturu vlaštovičníku,myslíte,že je to dobrá rada?Děkuji za odpověď s pozdravem Vacíková Vlasta.

Nemáte oprávnění psát komentáře.