Anthyllis vulneraria - úročník bolhoj

Slovensky: Bôľhoj lekársky

Čeleď: Fabaceae - bobovité (motýlokvěté, luštinaté)

 

POPIS:

Dvouletá až vytrvalá, 10 až 65 cm vysoká bylina. Lodyha přímá, vystoupavá nebo poléhavá, obvykle chlupatá. Listy řapíkaté, lichozpeřené, koncový lístek obvykle delší nežli lístky postranní, lístky eliptické až čárkovité, celokrajné, nejspodnější na bázi se zubem, na rubu obvykle chlupaté, na líci lysé. Květní hlávky úžlabní nebo koncové, po 1 až 3 (nejčastěji po 2), podpůrné listeny 3 až 7dlanitodílné nebo dlanitosečné. Koruna světle žlutá, zřídka bělavá nebo růžová. Kvete v VI až VII.

STANOVIŠTĚ:

Suché louky, travnaté stráně, pastviny, meze, okraje lesů, náspy, preferuje půdy kypré, písčitohlinité až kamenitohlinité, vápnité.

ROZŠÍŘENÍ:

V ČR od nížin po horské oblasti, ve vyšších polohách však jen na příhodných stanovištích. Celkově roste v Evropě, hranice přirozeného výskytu však nejasná, neboť je často pěstován a tak druhotně šířen.

LÉČITELSTVÍ:

Obsahuje třísloviny, saponiny, sliz, barviva, cukry, silice, organické kyseliny.
Sbírá se kvetoucí nať (nebo samotné květní hlávky), suší se co možná nejrychleji na stinných místech, aby květy udržely svou přirozenou barvu.
Jak už naznačuje druhové české jméno rostliny, droga se užívá zejména na hojení nejrůznějších kožních ran, jako jsou špatně se hojící vředy, mokvavé rány, ekzémy, omrzliny, nebo k výpachům ústní dutiny při nemocích dásní nebo zánětu mandlí. Vnitřně se užívá ve formě nálevu (hrst drogy na ½ l vody), zevně pak ve formě koupelí.

UŽITEK:

Někdy pěstován jako pícnina, hodí se zejména do oblastí málo úrodných a kamenitých.


Starší komentáře návštěvníků těchto stránek:

(Tyto komentáře byly vloženy do původní verze tohoto webového herbáře a není možné už na ně přímo reagovat. Svůj příspěvek však mužete vložit dole.)

Bohumír Tichý napsal(a) dne 18.10.2009:
Šlechtitelská stanice Slavice / Třebíč/ vyšlechtila tuto rostlina a dostala název Třebíčský. Letos /2009/ ji rozmnožovalo ZD Výčapy. Byl jsem požádán o přísun včelstev.Včelařím a kočuji více než 30 let, ale tak obrovský nálet včel na plodinu jsem ještě neviděl. Porost se zcela hemžil včelami až jsem se bál do něho vstoupit. Med na letošní podmínky asi 10 kg na včelstvo, kdy téměř jinde nikde nebyl / např. hořtice o km dál vůbec nemedovala/, byl vynikající chuti, tmavší a velmi chutný.
Má vysoký výnos zelené i suché hmoty,je vysoký, nepoléhavý, květ nádherně žlutý, vrchní část červená, je nenáročný na půdní a klimatické podmínky.

Nemáte oprávnění psát komentáře.