Cynoglossum officinale - užanka lékařská

Slovensky:  Borák lekársky (psí jazyk lekársky, psojazyk lekársky)

Čeleď: Boraginaceae - brutnákovité (drsnolisté)

 

POPIS:

Dvouletá bylina, která v prvním roce vytváří jen listovou růžici. Lodyha 30 až 90 cm vysoká, přímá, měkce chlupatá, větvená. Listy přízemní růžice dlouze řapíkaté, velké, eliptické. Dolní lodyžní listy dlouze řapíkaté, eliptické, horní přisedlé, objímavé, kopinaté, všechny měkce chlupaté, při rozemnutí páchnoucí myšinou. Květy na koncích větví v jednostranném vijanu, koruna nejprve fialová, později červenohnědá, nálevkovitá. Plod se rozpadá ve 4 tvrdky. Kvete V až VII.

STANOVIŠTĚ:

Podél polí a cest, náspy, lomy, štěrkovny, hradní zříceniny, skály, náplavy řek, pastviny, paseky, rumiště.

ROZŠÍŘENÍ:

V ČR roztroušeně zejména v teplých oblastech, nejvíce ve středních Čechách, v Polabí a na jižní Moravě, v pahorkatinách a ve vyšších polohách až na výjimky ojediněle až vzácně (max. asi 700 m n.m.). Celkově roste v mírném pásmu severní polokoule, v Evropě na severu až do jižní Skandinávie, na jihu do středního Španělska, Itálie a severu Řecka.

JEDY:

Zejména v nati, ale i v oddenku a v semenech je přítomno asi 0,12% cynoglossinu, dále cholin, alkaloid cynoglossein, hořčina cynoglossidin, glykoalkaloid konsolidin a jeho štěpný produkt konsolicin, alantoin, třísloviny, flavonoidy, silici a saponiny.
Cynoglossin působí jen na studenokrevné živočichy, u kterých ochrnuje zakončení motorických nervů, na teplokrevné živočichy nepůsobí. Konsolidin se štěpí na glukosu a konsolicin, jenž ochrnuje nervový systém. Otravy se projevují závratěmi, snížením svalové dráždivosti, rozšířením zorniček a hlubokým spánkem. Činnost srdce se nejprve zrychlí, později se zastaví v diastole (=období uvolnění mezi stahy srdce, kdy se komora plní krví), smrt nastává zástavou dechu. Sušením se toxicita rostliny oslabuje, až zcela mizí.

LÉČITELSTVÍ:

Obsažené látky, viz. předchozí odstavec.
Sbírá se nať (Herba cynoglossi), která se trhá brzy po rozkvětu, nebo kořen nebo jen kořenová kůra.
Vzhledem ke škodlivým účinkům přítomných alkaloidů a jejich malé probádanosti je vyloučeno vnitřní užití drogy. Zevně ve formě obkladů se používá na bolavé klouby (zejména oteklé) nebo záněty žil, ve formě koupelí na revmatismus, ekzémy a jiné kožní choroby, čerstvě pomačkané listy se užívají jako obklady na obtížně se hojících rány, vředy, strumy nebo popáleniny.

DALŠÍ UŽITÍ:

Staré listy za čerstva rozedmuté se užívaly k vyhánění myší, potkanů, krys i různých parazitů domácích zvířat. Účinnost tohoto prastarého prostředku však není prokázána. Také se tradovalo, že užanka nošená v botě, zabrání psu, aby štěkal, neboť mu údajně ztuhne jazyk.


Starší komentáře návštěvníků těchto stránek:

(Tyto komentáře byly vloženy do původní verze tohoto webového herbáře a není možné už na ně přímo reagovat. Svůj příspěvek však mužete vložit dole.)

Pačes napsal(a) dne 21.4.2013:
Zlý preklad do slovenčiny !
Psí jazyk je len ľudový názov. Oficiálny názov je Borák lekársky.

vláďa napsal(a) dne 4.3.2012:
Tato léčivka roste spíš na sušších místech u nás v okolí Litovle,kde jsou lužní lesy není příliš hojná, preferuje také spíš místa kde je slunce a kopce ze spádem na jižní stranu. Roste mezi listnatými stromy kde není příliš hustá výsadba. Na místech kde roste se jedná o menší rozlohu spíš jako ostrůvky, zato tam bývá velmi hojná a svou velikostí nepřehlédnutelná. Možná by se dala dobře pěstovat na zahrádce Velmi podobné účinky má jednoletý hojnější hadinec obecný také z čeledi brutnákovitých. Vláďa

Věra napsal(a) dne 3.3.2012:
Používáme užanku na řezné rány, větší odřeniny atd. Pokud rána tzv. hnisá, přiložím oprané listy a ty vytáhnou horkost a rána se rychle hojí. Používala ji babička, maminka, já a teď i děti. Je to vyzkoušené, funguje to.

  • Bílek napsal(a) dne 3.3.2012:
    Dobrý den, kde tato rostlina roste?? Tedy roste třeba na Opavsku? Děkuji za zprávu. B.

Komentáře   

Vladislav Stankovič
# Cynoglossum officinaleVladislav Stankovič 2020-04-02 15:16
Pozdravujem. Pačes vás opravil nesprávne. Borák lekársky je latinsky Borago officinalis L.
Cynoglossum officinale L. podľa Kresánka je Psí jazyk lekársky a novší názov aj podľa www.nahuby.sk je to Psojazyk lekársky. Patrí síce tiež medzi borákovité ale Borák lekársky má modré kvety.
Pekný deň prajem.
Vladislav Stankovič, Košice sites.google.com/site/bylinkarrusk/

Nemáte oprávnění psát komentáře.