Calendula officinalis - měsíček lékařský

Slovensky: Nechtík lekársky

Čeleď: Asteraceae - hvězdnicovité (složnokvěté)

 

POPIS:

Jednoletá nebo dvouletá, přibližně 50 cm vysoká bylina. Lodyha přímá, obvykle větvená. Listy střídavé, chlupaté, kopinaté až úzce obvejčité, dolní v řapík zúžené, horní na bázi uťaté nebo srdčité a přisedlé. Úbory jednotlivě na konci větví, četné jazykovité květy, terčové květy trubkovité, u některých zahradních odrůd přeměněné v květy jazykovité, barva nejčastěji oranžová. Kvete v VI až IX.

ROZŠÍŘENÍ:

Původ je nejasný, v současnosti je znám jen jako pěstovaný, v ČR rovněž od pradávna pěstován a často i zplaňuje.

LÉČITELSTVÍ:

Měsíček obsahuje silici, karotenoidy, triterpenové saponiny, flavonoidy, flavonoidové glykosidy, kyselinu salicylovou, vitamín C, sliz, seskviterpen calendin a hořčinu calenden.
Sbírají se zejména květy bez lůžka a zákrovu (Flos calendulae sine calice) nebo i celý květ včetně kalicha (Flos calendulae cum calice), nejlépe za suchého počasí. Suší se ve stínu nebo za umělého sušení při teplotách do 40 °C. Usušená droga by měla být chráněna před světlem a protože snadno přijímá vzdušnou vlhkost, doporučuje se její občasné přesušení.
Měsíček zvyšuje sekreci žluče, potlačuje růst baktérií, urychluje hojení hnisavých a špatně se hojících ran doprovázených záněty, užívá se proti plísním a proti bércovým vředům. Dle J.A.Zentricha dále příznivě ovlivňuje činnost jater a žlučníku, pozitivně působí proti infekčním chorobám, napomáhá při léčbě astmatu, kašli, bušení srdce, upravuje menstruaci, hojí vnitřní záněty (peptické vředy, záněty žaludku a střev), zlepšuje činnost srdce při mírném poklesu krevního tlaku, působí antibioticky a mírně sedativně, podle některých prací i omezuje růst nádorového bujení (zejména dělohy, prsu a zažívacího ústrojí). Zevně lze měsíčku ve formě obkladu použít na takřka jakékoliv rány včetně zánětů očních a ušních, osvědčily se zábaly čerstvé, naklepané byliny na křečové žíly, které se aplikují na noc. Jako kloktadlo se může použít při afekcích v dutině ústní.
Odvar se obvykle připravuje z jedné čajové lžičky drogy na 100 až 150 ml vody, která se krátce povaří - užívá se 2x až 3x denně. Při zevním použití se užívají obklady z pomletých celých čerstvých rostlin bez kořene nebo se připravuje měsíčková mast.

DALŠÍ UŽITÍ:

Měsíček se uplatňuje i v kosmetice, odvar z jeho květů zjemňuje pleť a činí ji vláčnou.

PĚSTOVÁNÍ:

Existuje více odrůd, liší se barvou květů (oranžové, žluté, s tmavším středem) nebo výškou rostliny. Pěstování je velmi snadné, je to rostlina vhodná pro dětské i dospělé začátečníky: Měsíček je nenáročný na polohu, dobře poroste na plném slunci i v polostínu. Půda by měla být výživná, při sušším pěstování se zlepšuje kvalita květů i listů. Množí se semeny, která se vysévají přímo na stanoviště na podzim nebo na jaře (březen až květen), případně se mohou rostlinky předpěstovat v pařeništi (únor až březen). První květy se objeví asi 10 týdnů po výsevu.


Starší komentáře návštěvníků těchto stránek:

(Tyto komentáře byly vloženy do původní verze tohoto webového herbáře a není možné už na ně přímo reagovat. Svůj příspěvek však mužete vložit dole.)

Jana napsal(a) dne 20.7.2011:
Dobrý den, nevím, co si mám o tom myslet, ale slyšela jsem, že údajný šafrán, který se ve velkém prodává třeba v Tunisu, jsou ve skutečnosti sušené květy měsíčku...Je fakt, že polévku nijak neobarví a že je podezřele levný. Ví někdo, jak to je doopravdy? Díky za informaci. Jana.

  • m. Sysel napsal(a) dne 14.8.2011:
    Safran, jsou blizny krokusu, takze onen "safran" je asi jen dobry kseft... ;)

Pavla Novotná napsal(a) dne 2.7.2011:
Dobrý den. Ráda bych se zeptala, jestli se z měsíčku můžou sušit i listy a jak se využívají? Stejně jako květy?? Děkuji Pavla

Elena napsal(a) dne 30.6.2009:
Měíček lékařský je velice vděčná rostlina, přesévá se, není nutné každý rok vysévat znovu, necháte-li několi rostlin vysemenit. Letos se mi opravdu vydařil, má ho velký záhon, kde původně měla být mrkev a petržel, vzešla špatně, nebí spíše vůbec a tak jsem měsíčkům nechala volné působiště, jeden je krásnější než druhý - od světle žluté po tmavě oranžovou, některé dokonce dvoubarevné - lísty přechází od svétlé do tmavší nebo nasopak po obvodu, středy světlé nebo tmavé, některé dokonce plnokvěté. Okvětní lístky dávám i do pečiva, např. v bábovce v dostatečném množství (čerstvé nebo sušené) jsou velmi efektní i chutné.Jenom mne na něm docela mrzí, že je velmi náchylný k padlí.

lucie godarová napsal(a) dne 18.7.2008:
Já mohu měsíček jen a jen doporučit. Nejenže je krásný,ale opravdu léčivý. Jsem příznivcem přírodní medicíny a na měsíček nedám dopustit. Jsem zahradník-začátečník a tato rostlinka mi dělá jen a jen radost. Roste opravdu všude...

Komentáře   

Petr Adam
# Náhrada šafránuPetr Adam 2016-09-18 09:50
Jako mnohonásobně levnější náhrada šafránu se používá Světlice barvířská. Barví opravdu výborně, ale šafrán to neni. Koupit lze v Turecku atd...

Nemáte oprávnění psát komentáře.