Domácí lékárna

Thé proti průjemu s ujímáním. Máta kadeřavá, máta peprná po 6 kvent., kořen kozlíkový krájený, 2 It. Štipec toho vaří se v 1 žejd. vody, procedí a pije hodně vlažné.

Prostředek počišťovací. Listy seny ½ k., reveň ½ k. močí se 24 hodin ve vodě, která se pak vypije. Také se k tomu hodí aloe navlažená troškem rumu, prášek z jalapy, výtažek ze zeměžluči nebo smetanky, každého kventlík smíchá se s práškem skořicovým v těsto a nadělají se z toho pilulky; večer a ráno požije se jedna.

Prášek proti kašli. Kořen ibiškový, prášek z dřeva sladkého, seny a fenyklu, každého půl It. a 1 It. kandisu - užívá se tolik, co se vezme na špičku nože.

Tinktura žaludková. Zeměžluč 3 It., kořen hořce 3 It., kůry pomerančové 2 It., citvarový kořen 1½ It. rozkrájí se, utluče, přidá 2 žejdl. líhu; za tři dny se to lisuje a procedí; užívá se po lžíci před jídlem.

Tinktura proti větrům. Citvárový kořen 6 It., puškvorec 3 It., galgant 3 It., heřmánek římský 2½ It., anýz 1½ It., kmín 1½ It., hřebíček 3 kvt., bobek 3 kvt., kůra pomerančová 1 kv., dá se do líhu 1½ žejdl. a do vody z máty peprné 1½ žejdl., nechá se několik dní, pak se protlačí, procedí a užívá po lžíci. Účinkuje při slabém zažívání a při ochablosti ústrojů břišních.

Náplasť na prsa bolavá - lůj jelení, vosk žlutý, olej jemný, každého 2 It., šuškár 1 It. rozpustí se, nechá vychladnout a natře pak na plátno.

Masť. Líh čpavkový ½ It., olej lněný 2 It. v láhvičce smícháno - proti trhání v údech. Proti dně a hostci hodí se kajeputový olej s lýkovcovým, každého ½ It. a 3 It. oleje mandlového, což se smíchá a tím maže se dvakrát denně bolné místo.

Heřmánek (květ) má býti v zásobě, z něhož zpařenina proti křečím, klystýry při nastuzení a j. se upravují.

Zubný prášek. Smíchá se 3 It. prášku z kostice, 3 It. prášku z ústřičných skořepin, 3 kvt. prášku skořicového, 3 kv. prášku kořene fialkového, 3 kv. prášku z uhlí lípového a 10 gránů vanilky třené s bílým cukrem.

Jiný: 2 It. prášku cukrového, 2 It. prášku z chinové kůry, 1½ kv. prášku vinného kamene a 24 gr. prášku skořicového.

Nemáte oprávnění psát komentáře.