Chaenomeles japonica - kdoulovec japonský (japonská kdouloň)

Syn.: Pyrus japonica, Cydonia japonica
Slovensky: Dulovec japonský

Čeleď: Rosaceae - růžovité

 

ROD

Chaenomeles zahrnuje 4 druhy, které rostou ve východní Asii.

POPIS:

Opadavý keř, 1 až 2 m vysoký a až 3 m široký vyhánějící četné kořenové výmladky. Větve trnité, rozestálé, v mládí plstnaté, později lysé. Listy střídavé, široce vejčité, na vrcholu tupé, na okraji hrubě pilovité, lysé, lesklé, 3 až 5 cm dlouhé, s palisty. Květy vyrůstají po 2 až 4, 5četné, cihlově červené, s 5 čnělkami, přibližně 3 cm v průměru. Plodem je kulovitá, vonná, žlutozelená malvice, 4 až 5 cm v průměru. Kvete v IV až V.
Latinské rodové jméno je odvozeno od řeckých slov chainó=štípu a mélea=jabloň (kdoulovec má rozštěpený jádřinec a jeho plod se podobá jablku).

PŮVOD:

Japonsko, převážně v nadmořských výškách 500 až 900 m. Do Evropy byl dovezen okolo roku 1800, u nás pěstován asi od roku 1865.

PĚSTOVÁNÍ:

Pěstuje se v několika odrůdách a hodí se pro solitérní pěstování v zahradách nebo pro nižší živé ploty. Vyžaduje umístění na plném slunci až v polostínu a vápnitou půdu, která může být i poněkud kamenitá, ne však příliš suchá. Množí se hřížením nebo semeny. Semena získaná na podzim ze zralých plodů je třeba přes zimu uchovat v chladnu (např. v ledničce nebo ve sklepě) uložená v písku. Na záhon se pak sejí na jaře.

UŽITÍ:

Plody jsou jedlé, ale pro poněkud kyselou a svíravou chuť se obvykle nepojídají samostatně, spíše se přidávají jako dochucovadlo např. do sirupů, želé apod. nebo se využívá jejich příjemné vůně (např. vložené do skříně brzy provoní v ní uložené oblečení).


Přidat komentář