Jasan mannový neboli zimnář (Fraxinus1 ornus2 L., Ornus europaea Pers.) jest prostředně vysoký strom s košatou korunou, vstřícnými, lichozpeřenými listy, složenými z 5-7 vejčitých, pilovitých, řapíčkatých lístkův, a s drobnými kvítky v bohatých latách.
Složení květů, které se objevují na jaře současně s listy, jest podobné jako u našeho javoru ztepilého (Fraxinus excelsior L.), až na to že jim nechybí kalich ani koruna. Jsouce dílem obojaké, dílem prašníkové, mají nepatrný 4dílný kalich, 4plátečnou korunu o úzkých, žlutavě bílých nebo červenavých plátcích, 2 tyčinky a svrchní semeník, který se súžuje v čnělku rozdělenou ve 2 blizny; květům prašníkovým semeník ovšem chybí.
Plody jsou jednosemenné nažky opatřené úzce kopinatým, blanitým křídlem.
Jasan mannový jest domovem ve východní Asii a v jižní Evropě. Také u nás jej možno někdy spatřiti jako vzácnost v sadech a ve stromořadích. Na Mikulášově vrchu (Niklasberg) u Krumlova v jižních Čechách jest několik starých stromů, které též kvetou.
Roste-li v krajině teplé, vytéká v letních měsících z jeho kmene a větví bezbarvá míza, která tuhne v žlutavé, sladké krůpěje - mannu. Nejvíce manny vyprýští ze stromů, jejichž kůru sosákem poranil polokřídlý hmyz: křís mannový (Cicada orni L.).
V jižní Evropě jest manna oblíbenou pochoutkou, proto ji všude na zimnářích sbírají; a aby jí více dostali, dělají lidé sami do kmene a větví zimnařů mělké zářezy. Zejména se tak děje na Sicilii a v Kalabrii, kde dosud pěstují zimnář u větší míře a to právě pro mannu.
V lékárnách přidávají mannu do některých léků a doporučují ji jako mírný počisťovací prostředek obzvláště dětem. Nejjemnější a nejčistší manna - a jen lakové se smí v lékárnách používati - jest manna žlábková (manna canellata), proto tak zvaná, že se skládá ze žlábkovitých, vně nažloutlých, uvnitř bílých, asi 5 mm dlouhých kousků. Žlábkovité jsou ty kousky od toho, že se nechá manna stékati po stéblech různých trav.
Hlavní součástkou manny, která jí dodává příjemné, sladké chuti, jest mannit, zvláštní druh cukru, od jiných cukrů tím odchylný, že obsahuje více kyslíku a že ho kvasnice nezkvašují. Ve žlábkové manně jest tohoto cukru obsaženo až 80%; špatnější druhy manny ho však v sobě chovají sotva polovici.
1Pod tímto jménem znali jasan už starověcí Římané.
2Od řec. horský, v horách rostoucí.