Břestovec jižní (Celtis1 australis L.) jest prostředně veliký strom, řidčeji keř, mající šedou hladkou kůru, dlouhé ohebné větve a střídavé, krátce řapíkaté, vejčito-kopinaté, dlouze zakončité, po kraji pilovité listy.

Břestovec jižní - Celtis australis

Drobné kvítky, vyrůstající po stranách větví jednotlivě nebo po 2-3 namnoze z paždí listů právě rašících, mají 5-6četné okvětí a v něm buď 5-6 tyčinek nebo vejčitý semeník se 2 tlustými čnělkami. Jsouť květy různopohlavné, jednodomé.

Plody jsou kulovaté peckovice zvíci malých třešní, s počátku žluté, posléze černé barvy a sladké chuti.

Břestovec jižní jest domovem v krajinách Středozemního moře.

Velice pevné, při tom však lehké a pružné dřevo břestovce jižního, připomínající z našich dřev nejvíce dřevo jilmové, hodí se zvláště na práce řezbářské a na dřevěné dechové nástroje; proto se s ním vede obchod a to obyčejně pod jménem dřeva terstského. Z ohebných větví dělají násadky k bičům, jež dovážejí pod jménem násadek terstských nebo tyrolských i k nám. Z černého dřeva kořene zhotovují střenky na nože.

Na konec dlužno poznamenati, že břestovec jižní dává vedle znamenitého dřeva též chutné, zdravé ovoce, o němž zmiňuje se již starověký řecký spisovatel Dioskorides, nazývaje je lotosem, a že listy břestovými možno krmiti housenky hedvábníkův.

1Z řec. bič, vzhledem k upotřebení prutovitých větví na násadky k bičům.

 

 

 

 

 

Nemáte oprávnění psát komentáře.