Viola collina - violka chlumní

Slovensky: Fialka kopcová

Čeleď: Violaceae - violkovité

 

POPIS:

Vytrvalá, 8 až 13 vysoká bylina bez výběžků. Listy řapíkaté, vejčité, vroubkované, na vrcholu tupé, na bázi srdčité, chlupaté, maximálně 1,5x delší než široké, řapík hustě chlupatý, chlupy nazpět odstálé. Palisty dlouze třásnité, trojúhelníkové až úzce kopinaté. Květní stopky chlupaté, květy bledě modrofialové až bělavé, ostruha bělavá až bílá, vzhůru zakřivená, kališní lístky na vrcholu zaokrouhlené. Kvete v III až IV.

STANOVIŠTĚ:

Suché křovinaté a travnaté stráně, světlejší listnaté lesy, na půdách minerálních nebo jen málo humózních, skeletových, písčitých, vápnitých, zásaditých až neutrálních.

ROZŠÍŘENÍ:

V ČR roztroušeně až hojně, nejvíce v teplejších oblastech nížin až podhorských oblastí, chybí na jihovýchodě Moravě, vzácně roste na severu Moravy a v severních Čechách. Celkově roste ve střední Evropě, na západě po západní Alpy, na jihu po sever Itálie a Balkánského poloostrova, na východě po střední část evropské části Ruska, izolovaně na jihu Skandinávie, ve střední a východní Asii (Korea, Čína, Sachalin, sever Japonska).

Nemáte oprávnění psát komentáře.