Potentilla argentea - mochna stříbrná

Slovensky: Nátržník strieborný

Čeleď: Rosaceae - růžovité

 

POPIS:

Víceletá bylina. Lodyha koncová, 5 až 60 cm vysoká, přímá nebo vystoupavá nebo poléhavá, plstnatě chlupatá. Listy v přízemní růžici dlanitě 5 až 7četné, lístky klínovitě obvejčité, zubaté, chlupaté, na rubu šedobíle chlupaté. Lodyžní listy 5 až 7četné, úkrojky plstnaté, na okraji obvykle podvinuté. Květenství 10 až 50 květé, v latě, květy žluté. Kvete v V až X.

STANOVIŠTĚ:

Suchá travnatá místa, křovinaté stráně, kamenité a skalnaté svahy, stepní svahy, písky, lesní světliny, cesty, meze, světlé lesy, preferuje půdy mělké, kypré, kamenité nebo písčité, nevápnité.

ROZŠÍŘENÍ:

V ČR v teplejších oblastech hojně, v chladnějších oblastech roztroušeně, ve vyšších polohách vzácně (max. asi 1000 m n.m.). Celkově roste v Evropě, v Malé Asii, v Zakavkazí, v severním Íránu, Afghánistánu, ve Střední Asii, v Kašmíru, v Nepálu, Kazachstánu, jižní Sibiři, zavlečena na Dálný východ, do Severní Ameriky a na Nový Zéland.

LÉČITELSTVÍ:

Obsahuje flavonoidy, třísloviny, cholin, histidin a další látky.
Sbírá se kvetoucí nať (Herba potentilla argentaei), dříve se sbíral i kořen.
Droga účinkuje podobně jako mochna husí, působí však zejména na střevní koliky, užívá se i při potížích se žlučníkem, na nemoce ledvin a močových orgánů.
Užívá se ve formě nálevu nebo odvaru a to hlavně při léčbě sliznic žaludku, žlučovodů a střev Nálev se připravuje ze 2 čajových lžiček vody na šálek vařící vody, luhuje se 10 minut, pije se 3x denně šálek před jídlem. Odvar se připravuje z 1 čajové lžičky na šálek vody, 5 minut se vaří a 10 minut se nechá odstát, užívá se stejně jako nálev.


Starší komentáře návštěvníků těchto stránek:

(Tyto komentáře byly vloženy do původní verze tohoto webového herbáře a není možné už na ně přímo reagovat. Svůj příspěvek však mužete vložit dole.)

Anonym napsal(a) dne 26.11.2014:
Dle mojí zkušenosti má odvar pozitivní vliv po alkoholovém opojení.Ne,že by odboural alkohol,ale trpké pocity po \\\"tahu\\\" zmizí během 10-ti minut.Pozor - nepít po dávce odvaru alkohol v žádné formě a koncentraci minimálně 1 hodinu!

Dan napsal(a) dne 16.1.2014:
Dobrý den, bylo mi zjištěno podle krevních odběrů probíhající zánět v těle, který způsobuje Helicobacter pyroli, pomůže mi Mochna stříbrná nebo Mochna Husí vyléčit Helicobacter pyroli.
Děkuji Dan

Anonym napsal(a) dne 10.2.2012:
Tuto bylinku používám už hodně let. Na průjem, křeče v trávícím ústroji a pod.Používala jsem také při otravě jídlem, měla jsem horečku i silný průjem, perfektně mi to účinkovalo, za půldne zmizela horečka i průjem. Dělám z teto bylinky čaj, uvařím vodu a zaleji, nechám 10 minut vyluhovat a piji. Dětem, také dělala tento čaj.

Jarka z Jižních Čech napsal(a) dne 11.7.2008:
Tuto bylinku používal náš děda na průjmové onemocnění již před 30-ti lety. Vždy mu pomohla. Letos jsem tuto bylinku objevila jako sazeničku v zahradnictví, které prodává bylinky a vyzkoušela jsem jí při úporném průjmu a výsledky se dostavily ihned po 2 hodinách. Křeče zmizely a průjem také. Vřele doporučuji.

  • Lenka napsal(a) dne 12.7.2008:
    Dobrý den,
    chci se zeptat, v jaké formě podáváte tuto bylinu na průjem. Já mám tinkturu, která se má dávat do trochy vody, ale nevěděla jsem, že je to proti průjmu...
    Děkuji
    Polýnková

  • pavlína napsal(a) dne 4.2.2010:
    prosím paní ktreré to bylo zahradnictví ktreré prodává bylinky.děkuji

Nemáte oprávnění psát komentáře.