Stračka révolistá (Delphinium1 staphisagria2 Blak.) jest jednoletá nebo dvouletá bylina mající přímou, srstnatou, až 1 m vysokou lodyhu, v obrysu okrouhlé, dlanitě v 5-7 klínovitých laloků hluboce rozdělené listy a úhledné, modré nebo bílé květy. Složení květů jest podobné jako u naší stračky polní, až na to že mají ostruhy dvojité a semeníky nejčastěji 3. kdežto naše stračka má ostruhu jednoduchou a semeník pouze jeden.

Stračka révolistá - Delphinium staphisagria

Rostouc v jižní Evropě, nejraději na starých zdech, stračka révolistá pěstuje se též na polích a to netoliko ve své vlasti, nýbrž místy i v Evropě střední. Obsahujíť drobná, drsná, šedohnědá semena její známá pod jménem štěpánských jader (semen staphisagriae), jedovaté alkaloidy delphinin a staphisagrin, které jim dodávají palčivé chuti a byly příčinou, že se z nich druhdy připravovaly rozmanité léky. Dnešního dne z nich ovšem dělají jako ze semen sabadillových hlavně jen masti a prášek na vši.

1Od řec. delfín, poněvadž květná poupata připomínají svým tvarem delfína.

2Slož. z řec. réva + divoký, planý, tedy tolik jako planá réva, vzhledem k tomu, že listy se poněkud podobají listům révovým.

 

 

Nemáte oprávnění psát komentáře.