Senecio vulgaris - starček obecný

Slovensky: Starček obyčajný

Čeleď: Asteraceae - hvězdnicovité (složnokvěté)

 

POPIS:

Jednoletá, lysá nebo jen řídce vlnatá, 5 až 60 cm vysoká bylina. Lodyha přímá nebo vystoupavá, rýhovaná, větvená, plná. Dolní listy krátce řapíkaté, zubaté až peřenolaločné, řapík křídlatý, střední a horní listy objímavě přisedlé, peřenoklané. Úbory četné, krátce stopkaté, jen trubkovité květy (mimo ČR někdy i krátké jazykovité květy), zákrovní listeny lysé nebo jen řídce pavučinaté, na špičce černé, listeny zákrovečku jen asi 2 mm dlouhé, cca z poloviny černé. Za příznivých okolností může kvést po celý rok, běžně od III do XI.

STANOVIŠTĚ:

Pole, zahrady, rumiště, podél cest, náspy, lesní paseky, na půdách vlhčích, dusíkatých, výživných, písčitých nebo hlinitých.

ROZŠÍŘENÍ:

V ČR v nižších a středních polohách velmi hojný, v horách řidčeji (max. asi 1400 m n.m.). Celkově roste v téměř celé Evropě a dále na severu Afriky, na Sibiři a ve střední Asii, druhotně i na Arktidě, v obou Amerikách, v Jemenu, Etiopii, na jihu Afriky, v Austrálii, na Novém Zélandu a na mnoha ostrovech v Tichém i Atlantském oceánu.

JEDY:

Zřejmě velmi podobné jako u starčeka přímětníka.

LÉČITELSTVÍ:

Pravděpodobně možno použít stejně jako starčeka přímětníka.

Přidat komentář