• Pokud chcete přidat příspěvek, vyberte kategorii a po té ťukněte na "Nové téma".
  • A jestliže máte v úmyslu častěji diskutovat na tomto webu, doporučujeme vám zaregistrovat se. Nebudete muset potom během diskuzí zadávat své jméno a e-mail a po několika příspěvcích ani opisovat bezpečnostní kód. Navíc volitelně můžete dostávat e-mailová upozornění, když někdo přidá příspěvek do tématu, které vás zajímá.

nalezl jsem před pár dny rostlinu, kterou se mi nepodařilo identifikovat

• Moravec Václav
  • Avatar uživatele Moravec Václav Autor tématu
  • Návštěvník
  • Návštěvník
31. kvě 2020 20:31 #533 od Moravec Václav
Před pár dny jsem nalezl v lese nedaleko od domu několik rostlin které se mi nepodařilo identifikovat, můžete mi poradit?
Přílohy:
  • Bonifác
  • Avatar uživatele Bonifác Autor tématu
  • Návštěvník
  • Návštěvník
01. čvn 2020 19:55 #535 od Bonifác
Na Vašich fotografiích je zajisté samičí rostlina kociánku (Antennaria). U nás roste přirozeně pouze jediný a vysoce ohrožený druh – k. dvoudomý (A. dioica), a to již velmi vzácně, převážně na kyselých, krátkostébelných pastvinách ve vyšších polohách. Často se ale také pěstují různné kociánky na zahradách a ze zahrad mohou vybíhat.
V případech druhů domácích doporučuju nálezy evidovat třeba na www.biolog.nature.cz (zároveň aplikace do mobilu)!
  • Moravec Václav
  • Avatar uživatele Moravec Václav Autor tématu
  • Návštěvník
  • Návštěvník
03. čvn 2020 05:36 #536 od Moravec Václav
Díky za odpověď, podle vyobrazení v knihách které mám doma bych určitě tuhle rostlinu nepoznal, i na většině fotografií na netu vypadá trochu jinak, ale po bližším zkoumání některých foto Vám musím dát za pravdu. Že by byla rozšířena z nějaké zahrady to nevypadá lokalita, je poměrně izolovaná a je dost vysoko v lese.