Vrcholák chebule (Terminalia chebula Roxb., Myrobalanus1 chebula Gärtn.) jest strom spřízněný s vrcholákem pravým (Terminalia catappa). Má střídavé, vejčitě kopinaté, celokrajné listy a žluté květy v klasovitých hroznech.

Vrcholák chebule - Terminalia chebula

Vejčité, nahoře súžené, poněkud hranaté plody (ořechy), zvíci holubích vajec, obsahují v tvrdé, kruché slupce trojbokou, velice tvrdou pecku a v té bílé semeno.

Jest domovem ve Vých. Indii, na Ceyloně a na ostrovech Sundských.

Plody chebule, známé pod jménem myrobalanů, jakož i hálky, které vyrůstají na listech a podobají se duběnkám, obsahují až 42% třísloviny. Proto usušeny a na hrubo rozemlety hodí se výborně k vydělávání koží, k barvení na černo, jakož i k výrobě inkoustu, ze kterýchžto všech příčin vede se s nimi obchod. Druhdy užívalo se ořechů chebulových (myrobalani chebulae) také hojně v lékařství.

V obchodě se jich rozeznávají dva druhy: myrobalany malé, jen 2-3 cm dlouhé, jež se vyvážejí hlavně z východoindického přístavního města Madrasu, a myrobalany veliké, 4-5 cm dlouhé, které se vyvážejí nejvíce z Bombaye.

Pozn. Také plodův i kůry příbuzné katapy (Terminalia catapa L.), která dává olejnatá chutná semena, upotřebují v její vlasti k účelům koželužským a barvířským.

1Slož. z řec. balšám + žalud, ořech; z plodů některých druhů připravovali druhdy masť na vlasy.

 

 

 

 

Nemáte oprávnění psát komentáře.