Rottlera 1barvířská (Rottlera tinctoria Roxb., Mallotus philippinensis J. Müll.), u Presla zvaná ošarkou, jest strom, řidčeji keř z čeledi rostlin pryšcovitých (Euphorbiaceae), mající střídavé, v hořejších částech větví však také vstřícné, řapíkaté, podlouhle elliptičné, celokrajné, vždyzelené listy, jejichž řapíky i s mladými letorosty a květními stopkami jsou pokryty rezavou plstí.

Kamala - Mallotus philippinensis

Drobné, zelenavé kvítky skládají štíhlé klasy a ty jsou opět často sestaveny do lat. Jsouce dvoudomé, řidčeji jednodomé, sedí na ose klasu v paždí drobných listenů a to prašníkové kvítky v paždí každého listenu po několika, pestíkové po jednom. Prašníkové kvítky mají trojdílné okvětí a mnoho tyčinek, pestíkové kvítky mají okvětí nejčastěji pětiklané a v něm trojpouzdrý semeník, který nese na vrcholku 3 čnělky na vnitřních stranách třásnitě obrvené.

Plody jsou kulovaté, 3pouzdré, mnohosemenné tobolky zvíci třešní, hustě pokryté hnědočervenými žlázkami. Když dozrají, rozpoltí se ve 3 díly.

Rottlera barvířská roste ve Vých. Indii, v Číně, na ostrovech Filippinských a v Australii.

Kamala - Mallotus philippinensis

Žlázky setřené s plodů, jevící se v drobnohledu jako růžičky, mezi nimiž jsou přimíchány tlustostěnné, paprskovitě spojené chloupky, dávají kyprou lehkou moučku - kamalu2 (glandulae rottlerae), s níž vede se v Asii dosti čilý obchod, poněvadž se jí tam upotřebuje v barvírnách, zejména k barvení hedvábí na červeno a na žluto. Také v našich lékárnách a drogueriích možno kamalu dostati, neboť se doporučuje na vypuzování hlístů, zejména u psů, řidčeji též u lidí.

1Pojmenována tak ku poctě dánského přírodozpytce dra. Rottlera, zemřevšího r. 1837.

2Tak ji zovou ve Vých. Indii.

Nemáte oprávnění psát komentáře.