Silybum marianum - ostropestřec mariánský

Syn.: Carduus marianus
Slovensky: Pestrec mariánsky

Čeleď: Asteraceae - hvězdnicovité (složnokvěté)

 

POPIS:

Jednoletá až dvouletá, 30 až 200 cm vysoká bylina. Lodyha přímá, žebernatá, v horní polovině větvená. Lodyžní listy střídavé, dolní přisedlé, horní poloobjímavé, všechny podél žilek bíle skvrnité, laločnaté, úkrojky trojúhelníkovité, zakončené ostnem, přízemní listy v růžici, krátce řapíkaté, jinak podobné listům lodyžním. Úbory jednotlivé, dlouze stopkaté, až 7 cm v průměru, zákrovní listeny na bázi vejčité, na špici po okraji ostnité a odstálé od úboru. Květy pouze trubkovité, červené až fialové. Plodem jsou nažky s bělavým chmýrem. Kvete v VI až IX.

ROZŠÍŘENÍ:

Původní od Kanárských ostrovů na západě, přes Středomoří do Malé a Přední Asie, pěstován však ve všech světadílech a mnohde i zplaňuje. U nás rovněž často pěstován a občas i zplaňuje, převážně v blízkosti zahrad, kompostů, podél cest apod.

LÉČITELSTVÍ:

Sbírají se zejména plody (Fructus cardui Mariae), někdy i list nebo kořen, které však mají oproti plodům výrazně nižších léčebných účinků. Plody se nesklízí jednotlivě, ale krátce před jejich dozráním se odříznou celé úbory a nechají se dozrát na suchém a vzdušném místě. Poté se plody z úborů vymlátí a zbaví chmýru.
Za léčivé účinky plodů ostropestřce jsou odpovědny zejména flavonolignany silybin, silydianin a silychristin (silycristin, silykristin), kterým se souhrnně říká silymarin. Tyto látky se váží na membrány jaterních buněk a zabraňují tak vniknutí toxických látek do jaterní tkáně. Vedle toho i podporují regeneraci poškozených jaterních buněk, posilují imunitní systém a působí jako dosti silné antioxidanty. Dále jsou v plodech přítomny bílkoviny (asi 27 %), jedlý olej (okolo 30 %) složený z kyseliny linolové, olejové a nenasycených mastných kyselin, biogenní aminy tyramin a histamin, aminokyseliny, cukry, kvercetin, dehydroflavonol taxibolin a vitamin E v množství asi 500 až 800 mg/kg.
Jak již vyplývá z výše uvedeného, užívá se plodů ostropestřce zejména při nemocech či poškozeních jater, ke kterým dochází např. při žloutence, cirhóze či při nejrůznějších otravách ať už v důsledku intoxikace alkoholem, drogami, průmyslovými jedy nebo houbami. Experimentálně bylo ověřeno, že podávání silymarinu ve všech těchto případech nejen urychluje regeneraci jaterní tkáně, ale mnohdy i výrazně zvyšuje naději k přežití (např. po požití muchomůrky). Vedle toho droga ovlivňuje tvorbu žluči a tím i celou látkovou výměnu.
Za nejúčinnější se považuje užívání prášku z mletých plodů smíchaných s mléčným cukrem v poměru 1:2 (berou se 2 až 4 čajové lžičky denně). Protože ale prášek rychle žlukne, je třeba jej skladovat na suchém a chladném místě a připravovat jej vždy jen v takovém množství, které bude brzy spotřebováno. Dosti účinná je i tinktura, která se bere 4x denně po cca 30 kapkách. Droga bývá podávána i ve formě odvaru nebo nálevu, ale protože sylimarin se ve vodě jen špatně rozpouští, nejsou tyto způsoby aplikace příliš účinné.
Z plodů ostropestřce mariánského je vyráběna i řada průmyslových přípravků, u nás např. lék Flavobion.

PĚSTOVÁNÍ:

Ostropestřec vyžaduje hlinitou, mírně vápnitou a propustnou půdu a slunné a chráněné stanoviště. Množí se semeny, která se vysévají přímo na venkovní stanoviště koncem dubna nebo začátkem května. Klíčí asi po 20 dnech, tuto dobu lze však zkrátit zhruba na polovinu, pokud se semena před vysetím namočí v teplé vodě.


Starší komentáře návštěvníků těchto stránek:

(Tyto komentáře byly vloženy do původní verze tohoto webového herbáře a není možné už na ně přímo reagovat. Svůj příspěvek však mužete vložit dole.)

Tereza napsal(a) dne 7.10.2014:
Dobrý den, ráda bych se zeptala, jak lze dlouho užívat ostropestřec?Užívám 2x debnně čajovoulžičku rozemletých semen a zapíjím sklenicí vody. Užívám momentálně týden, a po tomto týdnu se mi zdá, že se mi po dávce silně točí hlava. Měla bych s užíváním přestat? Předem děkuji za odpověď

Barbora napsal(a) dne 4.9.2014:
Dobry den,

Rada bych popijela redenou tinktury z vlastovicniku a caj z ostropestrce marianskeho (kvuli kvasinkove infekci), problem je ze kojim. Muzou se tyto byliny behem kojeni?

Predem dekuji za odpoved,

Bara Ryskova

Pavel Valenta napsal(a) dne 16.2.2014:
na ostropestřec se moc těším ale i na pampelišky.prohlídka u lékaře nic moc.35 let v hospodě.už 28 dní jen čaj nealko sodovka.ani gram alkoholu.vyrobil jsem si sušárnu na bylinky.starel peřinák fén va vlasy regálky y perlinky a funguje to. až budu mít usušené plody skusím to pšez mlínek namák a hmořdíř to by vtom byl čert aby si kuchař neporadil-nebo je budu žvíkat.v lékérněhtej za prášky 470 kš a 1 kg čaje stojí přez 1000 kč-30 gr.40 kč- ušetřím 1500 kč-to je asi 150 nealko piv nebo sodovek.ale vážné-není to semnou ak hrozné začal jsem s nealkokúrou z vlatní vůle.i díky vašemu herbáři.ale ta hrko vzduška opravdu funguje.rad předám své zkušenostiteplý vzduch 300w studený60w.

Honzs napsal(a) dne 10.8.2013:
Další informace o ostropestřeci jsou třeba na ostropestrec-mariansky.cz

Petra napsal(a) dne 29.6.2013:
Dobrý den,chtěla bych se zeptat jestli z těchto některých přípravků může používat moje 2,5letá neteř,má silně omezenou funkci jedné ledviny a každou chvilku má zánět močovodů a ledvin.Dlouhodobě nasazené léky již nezabírají,prosím o radu. Děkuji

  • Monika napsal(a) dne 6.7.2013:
    Dobrý den, neteři bych na ledviny použila tinkturu z lichořeřišnice, sama jsem měla časté záněty ledvin a tohle funguje. Vzhledem k množství léků, které brala(bere), bych doplnila ostropestřec a pitnou rašelinu na vyčištění jater a detoxikaci těla. Hodně zdraví pro tu malou. Monika

Michal napsal(a) dne 10.4.2012:
Zdravím.
Chci se zeptat, zda užíváte prášek ze semen jen pro přípravu odvaru nebo jej nějakým způsobem konzumujete celý? Pokud celý, můžete mi poradit, jakým způsobem. Rozdrcené skořápky semínek jsou docela tvrdé.

Děkuji za odpověď.

  • Michael Nosek napsal(a) dne 5.5.2013:
    Z vlastní praxe vím, že semena se nijak mlít nemají. Stačí 3x denně, před každým jídlem asi 20 minut požvýkat v puse celá semínka a žvýkat tak dlouho, dokud neztratí chuť a spolykat. Takto jsou nejúčinější a žádné žluknutí nehrozí. S pozdravem MN.

Petr napsal(a) dne 27.10.2011:
Hezký den,
mám s ostropestřcem velmi vynikající zkušenosti.Je opravdu výborný na očistu a detoxikaci jater, ale i krve. Mám malé ladem uležené políčko a rád bych chtěl tuto bylinku pěstovat, ale nevím,jeli nárazuvzdorná a jeli trvalka.
Děkuji za rady a přeji hodně zdraví a příjemné nevlídné podzimní dny.

  • vláďa napsal(a) dne 27.10.2011:
    Ostropestřec mariánský je v našich podmínkách jednoletka,ale dobře se vysemeňuje takže nebude problém s jeho pěstováním. bylinář Vláďa

  • Jirka napsal(a) dne 1.2.2012:
    Ostropestřec se v našich podmínkách pěstuje poměrně snadno, nepříjemné může být že se mu někdy ze stanoviště pak nechce a je odolný jako každý bodlák :o) http://ostropestrec.jinyweb.cz/pestovani.htm


miroslav napsal(a) dne 23.6.2010:
dobry den mam ho na zahradce jak vypadaji ty plody akdy se zbiraji dekuji,zatim este nekvete ten vrsek je stejny jak na obrazku bez toho kvetu

locika napsal(a) dne 4.5.2010:
zdravím, zajímalo by mě, zda má někdo zkušenost s pěstováním. Jak moc se ta rostlina rozšiřuje do okolí? Dala bych to na kraj pole, ale nechci zažit, že to pak bude všude a už se toho nezbavim.
díky L.

  • andrejkov napsal(a) dne 3.8.2010:
    Velmi dobrá liečivka,určite na kraji pola sa ho zbavíte Vy,alebo okolo prechádzajúci keď zbadajú o aký to ide poklad.

Pavel napsal(a) dne 9.3.2010:
Zdravim Vás. Mám jeden dotaz, používám rozemletý ostropestřec pro očistnou kůru. Jak dlouho asi lze použít semena této byliny, než ztratí svou účinnost. Někde jsem slyšel, že účinnost časem klesá a po dvou letech je neúčinná, i když klíčivost se udává dva až tři roky.
Děkuji za odpověď.

  • Ing. Hovad Vladimír napsal(a) dne 29.4.2010:
    Pokud jde o účinnost souhlasím s 3 až 4 roky. Pokud jde o klíčivost, tak ta je až 15 let.

odette napsal(a) dne 10.5.2008:
tuto bilinku mi doporučila bylinkářka u nás pro mého pejska trpěl exemi,musím říct,že svému řemeslu rozumí moc nám to pomohlo ,doporučuji

  • Anna napsal(a) dne 23.8.2011:
    v jaké podobě Vám ho předepsala? Prášek? Tinkturu? K užívání? K mazání?

Komentáře   

Mojmír Kloupar
# semena k pěstáníMojmír Kloupar 2016-07-05 17:22
Dobrý den
chtěl bych se zeptat jestli se dají u nás někde tyto semena sehnat . Mám problémy s játry a rád bych si tuto rostlinu vypěstoval.
Děkuji

Nemáte oprávnění psát komentáře.