Epilobium palustre - vrbovka bahenní

Slovensky: Vŕbovka močiarna

Čeleď: Onagraceae - pupalkovité

 

POPIS:

Vytrvalá, 10 až 100 cm vysoká bylina. Lodyha přímá nebo obloukovitě vystoupavá, v dolní části téměř lysá, v horní krátce a přitiskle pýřitá. Listy převážně vstřícné, jen horní střídavé, klínovitě přisedlé, jen horní někdy kratičce řapíkaté, podlouhle kopinaté až téměř čárkovité, celokrajné, na okraji podvinuté. Květy 4četné, drobné, korunní lístky 4 až 8 mm dlouhé, vykrojené, růžové nebo světle fialové, zřídka bílé, blizna celistvá, kyjovitá, tyčinky nestejně dlouhé, 4 kratší a 4 delší. Kvete v VII až IX.

STANOVIŠTĚ:

Rašelinné a slatinné louky, břehy, příkopy, luční prameniště, rašelinné tůňky, na půdách rašelinných, slatinných, minerálních, humózních, neutrálních až kyselých, trvale vlhkých až mokrých, stanoviště slunné až polostinné.

ROZŠÍŘENÍ:

V ČR roztroušeně až hojně, převážně v pahorkatinách a podhorských až horských oblastech, v teplých polohách vzácněji (max. asi 1380 m n.m.). Celkově roste v Evropě, Asii a Severní Americe na severu přibližně po 75° severní šířky, v Evropě na jihu po Pyreneje, střed Itálie a Balkánu, v Asii na jihu po Malou Asii, Írán, Himálaj, sever Číny a Japonsko, v Severní Americe na severu od arktických oblastí Kanady a Grónska až na jihu po povodí Colorada.

Komentáře   

pavelkaras
# Vrbovka bahennípavelkaras 2020-01-14 11:57
Používá se na léčení prostaty? Pokud ne, tak které další druhy vrbovky
se nepoužívají na léčení prostaty? Děkuji

Nemáte oprávnění psát komentáře.