Euphorbia peplus - pryšec okrouhlý

Slovensky: Mliečnik okrúhly

Čeleď: Euphorbiaceae - pryšcovité

 

POPIS:

Jednoletá, 5 až 40 cm vysoká bylina. Lodyha přímá, nevětvená nebo chudě větvená. Listy obvejčité až okrouhlé, na vrcholu tupé, na bázi v krátký řapík zúžené, celokrajné, lysé, tenké, světle či tmavě zelené. Cyathia v koncových i úžlabních lichookolících. Zákrovní listence vejčité, krátce řapíčkaté. Žlázky půlměsíčité se dvěma bělavými růžky Kvete v VI až IX.

STANOVIŠTĚ:

Zahrady, pole, rumiště, náspy, preferuje půdy výživné, čerstvě vlhké, mírně kyselé až mírně zásadité, hlinité až písčité.

ROZŠÍŘENÍ:

V ČR od nížin do podhorských oblastí hojně, ve vyšších polohách obvykle jen přechodně (max. 1200 m n.m.). Celkově roste v Evropě, v Asii vyjma tropických oblastí, v severní a jižní Africe, druhotně v Severní i Jižní Americe, Austrálii, na Novém Zélandu, na Havai a zřejmě i jinde.

JEDY:

Stejné jako pryšec chvojka, působení však zřejmě poněkud mírnější.


Starší komentáře návštěvníků těchto stránek:

(Tyto komentáře byly vloženy do původní verze tohoto webového herbáře a není možné už na ně přímo reagovat. Svůj příspěvek však mužete vložit dole.)

Inka napsal(a) dne 21.3.2009:
Prysec okrouhly se posledni dobou zacina "navelko" pestovat hlavne v Australii. Proc? Na tomto kontinentu diky svetlemu koznimu typu potomku "pristehovalcu" v kombinaci se slunecnim zarenim velmi zretelne stoupa incidence kozni rakoviny. Medicina proto hleda stale nove, rychlejsi a jednodussi cesty prevence a lecby. Nedavno se ukazalo, ze mistni (lokalni) aplikace gelu obsahujici aktivni latky z prysce okrouhleho jednoduse(tzn. pri mistni aplikaci) vyleci nektere druhy kozni rakoviny a jejich predstadii (urcite typy basaliomu a tzv. aktinickou keratosu). Produkt je ve vyvoji, zatim jen v Australii k dostani,jmeno: Peplin PEP005 gel (ingenol mebutat), www.peplin.com

Nemáte oprávnění psát komentáře.