Ranunculus repens - pryskyřník plazivý

Slovensky: Iskerník plazivý

Čeleď: Ranunculaceae - pryskyřníkovité

 

POPIS:

Vytrvalá, 10 až 100 cm dlouhá bylina. Lodyha plazivá nebo vystoupavá, lysá nebo řídce chlupatá, s dlouhými nadzemními a kořenujícími výběžky. Přízemní listy dlouze řapíkaté, 3četné, lístky dlouze řapíčkaté, 3dílné až 3sečné, zubaté. Lodyžní listy podobné přízemním, pouze nejhořejší téměř přisedlé. Květy zlatožluté, 5četné, kališní lístky přitisklé ke koruně nebo jen mírně odstálé. Kvete v V až VIII.

STANOVIŠTĚ:

Vlhké louky, lužní lesy, vlhká místa v polích, příkopy, břehy, podél cest, mokřady, zahrady, preferuje půdy vlhké, hlinité, dusíkaté.

ROZŠÍŘENÍ:

V ČR hojný od nížin do horských oblastí, v nejvyšších polohách ojediněle (max. na Sněžce). Celkově roste v Eurasii, severní Africe, druhotně v Severní i Jižní Americe, na Novém Zélandu.

JEDY:

Stejné jako pryskyřník prudký, zřejmě ale trochu méně toxický.


Starší komentáře návštěvníků těchto stránek:

(Tyto komentáře byly vloženy do původní verze tohoto webového herbáře a není možné už na ně přímo reagovat. Svůj příspěvek však mužete vložit dole.)

Gustav Černý napsal(a) dne 4.6.2012:
Prosím o radu někoho, kdo to vyřešil.Letos se mi rozrostl Pryskyřník plazivý tak, že dělá z trávníku louku.Četl jsem všechno co jsem o něm našel,ale nikdo neradí, jak se ho zbavit,n.př.chemicky. Zkoušel jsem i prostředky-listem do kořenů-ale nic moc.Jde to samozřejmě dloubáním ručně, ale už jsem starý kus,tak špatně lezu po kolenou.Je to asi 25x25m veliké,a pěkný trávník je moje pýcha. Však to znáte.
Tak bych raději nějakou chemii. Kdo už to vyzkoušel s ůspěchem, poraďte, prosím. Děkuji za pochopení. Černý

  • Běla Bonušová napsal(a) dne 20.7.2012:
    Vážený pane Černý,
    ráda bych se přimluvila za pryskyřník a všechen ten pestrý půdní život pod Vaším trávníkem, a tak bych Vás chtěla poprosit, abyste ty něžné žluté květy nelikvidoval a už vůbec ne chemicky. Pryskyřník se vyskytuje na hlinitých těžších a zamokřených půdách. Zkuste třeba drenáž. Dokud bude mít tato rostlinka důvod tam takto dobře prosperovat, jakýkoliv Váš boj bude vždy namáhavý, toxický a hlavně bez naděje na dlouhodobý úspěch. Zkuste změnu terénu, drenáž. Nebo zkuste trošičku změnit pohled na svůj trávník. Mně osobně připadá úzkostlivě piplaný trávník z jediného druhu vyšlechtěné traviny jako velice nudná a neužitečná záležitost, která se naštěstí stává pomalu přežitkem :-).
    Přeji Vám hodně radosti na Vaší zahradě.
    Ing. Bonušová
    Přírodní zahrady GAIA

Vlachová Ludmila napsal(a) dne 29.5.2012:
Taky prosím o radu jak nebo čím zlikvidovat pryskyřník plazivý ze zahrady.Děkuji.

J.Sojka napsal(a) dne 16.5.2011:
Prosím o radu,jak se této rostliny zbavit na zahradě.

Komentáře   

Marcela A.
# Pryskyřník na pastvině pro koně.Marcela A. 2017-05-05 10:53
Také prosím o radu jak chemicky odstranit pryskyřník z pastviny pro koně. Je jedovatý a namnožil se v tak velkém množství, že může pro koně být nebezpečný. Vyrýpnutí není při tak velké ploše myslitelné. Děkuji velice Marcela

Nemáte oprávnění psát komentáře.