Monstera1 lahodná (Monstera deliciosa Liebm.) jest statná rostlina vyhánějící ze zdřevnatělého pníčku, jímž se ráda popíná na stromy, dlouhé vzdušné kořeny. Dlouze řapíkaté, okrouhle srdčité, kožovité, temnozelené listy jsou tím pamětihodny, že čepele jejich, v mládí celé, později dostávají okrouhlé nebo podlouhlé, 2-3 cm dlouhé otvory a na okraji se rozdělují v úzké laloky. Obojaké nahé kvítky, zastoupené semeníkem a dvěma tyčinkami, jsou směstnány do válcovitých palic jako květy našeho aronu (Arum); náležejíť obě rostliny do společné čeledi aronovitých (Araceae).

Monstera skvostná - Monstera deliciosa

Zralé plodní palice, dosahující délky až 2 dm, skládají se z dužnatých bobulí, jež prý chutnají jako ananas. Proto je v Mexiku, kde monstera lahodná jest domovem, prodávají často na trzích.

U nás pěstuje se monstera jako rostlina dekorativní obyčejně pod chybným jménem Philodendron2 pertusum Ktb.

Vedle monstery lahodné jest ještě asi 15 druhů monster, které rostou v pralesích tropické Ameriky. Mnohé z nich vytvářejí vzdušné kořeny netoliko k tomu cíli, aby se jimi zachycovaly na větvích stromů a přijímaly jimi potravu z vlhkého vzduchu, nýbrž i proto, aby se jimi zarývaly do země a vypouštějíce z nich pak v zemi kořínky vedlejší, také odtud potravu čerpaly. Někdy dosahují takovéto kořeny délky 10 - 20 m a visíce se stromů jako provazy, dodávají pralesu zvláštního rázu.

1Snad monstrea, od lat. monstrum = netvor, strašidlo, vzhledem k neobyčejným listům.

2Slož. z řec. přítel + strom.

 

 

 

  

 

Monstera skvostná - Monstera deliciosa

 

 

Nemáte oprávnění psát komentáře.