Polypodium vulgare - osladič obecný

Slovensky: Sladič obyčajný

Čeleď: Polypodiaceae - osladičovité

 

POPIS:

Oddenek až 30 cm dlouhý, větvený, plazivý. Listy vyrůstají v chudých trsech, jsou převážně přezimující (odumírají na jaře), všechny hluboce členěné v 3 až 28 párů střídavých, podlouhlých, na vrcholu tupých úkrojků, které jsou dále nečleněné, jen na okraji obvykle mělce a jemně zubaté. Kupky výtrusů na spodní straně listů, ve 2 řadách podél hlavní žilky úkrojků, bez ostěr (blanek), okrouhlé. Prokel srdčitý, do 0,7 mm velký. Zralost výtrusů: VII až VIII.

STANOVIŠTĚ:

Vlhčí jehličnaté a listnaté lesy, mechem porostlé skály, skalní štěrbiny, trouchnivějící kmeny, na půdách převážně kyselých, se silnější vrstvou humusu.

ROZŠÍŘENÍ:

V ČR dosti hojně od nížin po hory (max. 1330 m n.m.), nejvíce ale v pahorkatinách a v podhorských oblastech. Celkově roste v téměř celé Evropě, v Asii nesouvisle až po Japonsko, dále na severu a jihu Afriky, v Severní Americe, na Havaji.

LÉČITELSTVÍ:

Sbírá se oddenek, a to buď brzy na jaře (březen) nebo na podzim. Oddenek se zbaví listových řapíků, kořenů i plev, řádně se omyje a usuší (možno ve stínu i na slunci).
Droga obsahuje steroidní glykosid osladin, třísloviny, saponiny, sliz, silice a cukry.
Osladič usnadňuje odhleňování, stimuluje tvorbu žluče, působí mírně projímavě a je účinný proti střevním parazitům. Užívá se při kašli, bronchitidě, chrapotu, zánětu průdušek a proti hlístům, někdy i při nemocech žlučníku či při zácpě. Podává se buď ve formě nálevu (1 polévková lžíce drogy se přelije 1/4 l vroucí vody a luhuje se 15 minut) nebo ve formě prášku (1 až 2 g denně). V současnosti je však osladiče užíváno jen velmi zřídka.

UŽITÍ:

Sekané oddenky osladiče se přidávají do substrátu pro pěstování epifytů, zejména orchidejí.

Nemáte oprávnění psát komentáře.