Neofyt

- je rostlina zavlečená na současné území rozšíření v novověku (tj. od 16. století do současnosti).

 

Příklady neofytů:

Lupina mnoholistá (Lupinus polyphyllus)

- je původní v západní části USA, ale zavlečena byla téměř do celé Evropy, u nás roste dosti hojně zejména na okrajích lesů, na mýtinách a podobných stanovištích.
Netýkavka malokvětá(Impatiens parviflora)

- pochází z jižní část západní Sibiře, západního Mongolska a západní Himálaje. V polovině 19. století byla v Evropě pěstována jen v botanických zahradách, brzy se však začala spontánně šířit do volné přírody (např. v okolí Prahy se objevuje kolem roku 1870, na Moravě byla zaznamenána v roce 1913) a v současnosti patří mezi jednu z našich nerozšířenějších lesních bylin, která na mnoha místech dokonce vytlačuje původní vegetaci.
Peťour maloúborný(Galinsoga parviflora)

- pochází z pohoří And v Jižní Americe. V Evropě (v botanické zahradě v Paříži) se poprvé objevil roku 1785, v současnosti roste v téměř celé Evropě, u nás dosti hojně zejména na polích, zahradách, rumištích apod.
Puškvorec obecný (Acorus calamus)

- je původní v jižní Číně, ale již v dávných dobách byl zavlečen do Indie, odkud se šířil dál. Na území současné ČR byl dovezen v 16. století, již předtím však rostl v jiných částech Evropy, kam jej zřejmě přivezli Tataři, kteří věřili, že puškvorec čistí vodu a že je indikátorem nezávadnosti vod. V současnosti roste u nás roztroušeně na březích rybníků.

 

Nemáte oprávnění psát komentáře.