Čepelatka jedlá (Laminaria1 esculenta2 Lyngb., Alaria3 esculenta Grev.) - jest nahnědle zelená řasa z čeledi chaluhovitých (Fucaceae), rostoucí u velikém množství zvláště v severních mořích podél břehů evropských a amerických. Jsouc přirostlá kořenovitě rozvětveným spodem ke dnu mořskému, vytváří lupenitou stélku 2-6 m dlouhou a při tom jen 5-20 cm širokou. Na spodu jest tato stélka súžena ve stopku ztloušti husího brku nebo malíku a vyhání po stranách rovnovážně odstálé větvičky. Středem jejím táhne se silná žíla a po okrajích jest hlubokými zářezy zpeřeně rozeklána.
Dává syrová i vařená chutnou zeleninu zejména obyvatelům ostrovů Farských.
Pozn. Čepelatka cukrová (Laminaria saccharina Lamour), předcházejícímu druhu podobná, ale bez střední žíly, obsahuje ve stélce cukernatou látku mannit, který na sušených rostlinách vyráží ve způsobě bílého, sladkého prášku. Proto v Norsku tyto rostliny sbírají a vyvářejí z nich druh syrupu, jímž sladí pokrmy jako my cukrem. Z mladých rostlin připravují chutný salát.
1Od lat. lamina = čepel, lupen.
2Lat. esculentus = jedlý.
3Od lat. ala = křidlo.