Krutikvět drsný neboli kombi (Strophanthus1hispidus DC) jest keř mající ovíjivý pníček, vstřícné, kratičce řapíkaté, vejčito-kopinaté, celokrajné, drsně chlupaté listy a pravidelné, zelenavě žluté kvítky sestavené do konečných květenství vidlanovitých.

Krutikvět drsný - Strophanthus hispidus

Květy mají 5dílný kalich a nálevkovitou korunu o dlouhé tenké trubce, která se nahoře rozšiřuje a rozděluje v 5 uzounkých, téměř nitkovitých, až 2 dm dlouhých cípů; s počátku jsou tyto cípy spolu stočeny, později však se od sebe oddělují. V ústí korunní trubky jest vrostlo 5 tyčinek a nad nimi (na spodině korunních cípů) jest 5 dvojitých hrbolků. Polospodní, 2pouzdrý semeník sužuje se v rovnou čnělku, jež se zakončuje hlavatou, 2laločnou bliznou.

Plody jsou dva protáhlé, 3-4 dm dlouhé, jako prst tlusté měchýřky, které leží v jedné rovnovážné přímce a dozravše otvírají se úzkou skulinou. Četná semena, zvíci ovesných zrnek, sužují se na jednom konci v protaženou osinu, porostlou na vrcholku dlouhými odstálými chlupy.

Složením svým shodují se květy a plody strophanthu nejvíce s květy známého oleandru, pěstovaného u nás často ve kbelících; náležíť krutikvět s oleandrem do společné čeledi rostlin brčálovitých (Apocyneae).

Krutikvět drsný roste v tropické Africe, zejména v poříčí řeky Zambezi.

Z jedovatých, velice hořkých semen připravují domorodci prudký jed zvaný kombé, jímž potírají smrtonosné šípy.

V novější době přivážejí se semena strofantová (semen strophanthi, semen kombi) také do Evropy, poněvadž z nich připravují v lékárnách tinkturu, doporučovanou proti neduhům srdečním a proti vodnatelnosti.

1Slož. z řec. zkrucuji + květ, vzhledem k tomu, že úzké korunní cípy bývají společně stočeny.

 

Nemáte oprávnění psát komentáře.