Ribes odoratum - meruzalka vonná (rybíz vonný)

Syn.: Ribes aureum, Chrysobotrya revoluta, Chrysobotrya odorata
Slovensky: Ríbezľa

Čeleď: Grossulariaceae - meruzalkovité

 

POPIS:

Beztrnný, až 3 m vysoký keř. Větve v mládí hustě chlupaté, později téměř lysé a šedavé. Listy řapíkaté, v obrysu vejčité až okrouhlé, 3klané až 3laločné. Květy uspořádány v mírně převislých hroznech, jsou oboupohlavné, 5četné, až 20 mm dlouhé, žluté kališní lístky srostlé v dlouhou trubku, korunní lístky drobné, na špičce červené nebo růžové, listeny kratičce pýřité. Plodem je černohnědá až černofialová, kulovitá, 5 až 8 mm velká bobule. Kvete IV až VI.

STANOVIŠTĚ:

U nás je často pěstována a místy zplaňuje, zejména v teplých polohách a na zásaditých půdách.

ROZŠÍŘENÍ:

V ČR se vyskytuje pouze zplaněle v okolí obcí, podél cest, na křovinatých stráních apod. Druh je původní v jižní části USA.

UŽITÍ:

Meruzalka vonná se často užívá jako podnož pro stromkové angrešty nebo rybízy, často také bývá pěstována pro okrasu, občas i pro jedlé plody.

PĚSTOVÁNÍ:

Do Evropy byla meruzalka vonná prvně přivezena okolo roku 1820. Pěstuje se v několika kultivarech, které se liší barvou plodů (např. oranžové nebo žluté). Jde o nenáročnou rostlinu, která dobře poroste v téměř jakékoliv půdě vyjma půdy velmi suché a která snáší i umístění ve stínu.

Nemáte oprávnění psát komentáře.