Knautia dipsacifolia - chrastavec lesní (chrastavec štětkolistý)

Syn: Knautia sylvatica, Knautia maxima
Slovensky: Chrastavec lesný

Čeleď: Caprifoliaceae - zimolezovité

 

POPIS:

Vytrvalá bylina. Lodyha 40 až 140 cm vysoká, 1x až 3x větvená, v dolní části zpravidla štětinatě chlupatá. Lodyžní listy přisedlé nebo velmi krátce řapíkaté, čepel celistvá, úzce vejčitá až eliptická, mělce a oddáleně vroubkovaná až hrubě oddáleně pilovitá, zašpičatělá, na bázi zvolna přecházející v křídlatý řapík, obvykle řídce chlupatá, na svrchní straně často lysá. Strbouly 2 až 4,5 cm v průměru, kališních cípů 8, koruny jednotlivých květů 4četné, růžové, světle červenofialové až modrofialové, vnější květy o něco větší. Kvete VI až X.

STANOVIŠTĚ:

Horské, roklinové, listnaté i smíšené lesy, lesní mýtiny, stinné lesní okraje a louky, křoviny, méně lužní lesy, preferuje půdy s vyšším obsahem humusu, vlhké, na silikátovém podkladu.

ROZŠÍŘENÍ:

V ČR roztroušeně pouze v jihozápadní části Čech a na jihozápadní Moravě, převážně v pahorkatinách a vyšších polohách. Celkově v horských oblastech střední Evropy od střední Francie po ukrajinské a rumunské Karpaty, na severu po Belgii a jižní Polsko, na jihu po severní Itálii a Jugoslávii.

Nemáte oprávnění psát komentáře.