Hydrangea macrophylla - hortenzie velkolistá

Slovensky: Hortenzia kalinolistá

Čeleď: Hydrangeaceae - hortenziovité

 

POPIS:

Keře 1 až 3 m vysoké, vzpřímené nebo nižší široce rozložené, olistěné až k zemi, opadavé. Listy krátce řapíkaté, vejčité, široce vejčité až obvejčité, okraj hrubě pilovitý. Květy uspořádány v koncových plochých, polokulovitých nebo kulovitých chocholících, 15 až 20 cm v průměru, stopkaté, bledě modré, růžové, červené, bílé (květy mění barvu podle půdní reakce, v alkalických půdách jsou růžové, v kyselých modré). Plodem je tobolka.

PŮVOD:

Pochází z Japonska, kde stejně jako v Číně byla hortenzie pěstována od pradávna. Do Evropy byla dovezena v 18. století, do Čech na začátku století 19. Pěstuje se v mnoha odrůdách v zahradách a parcích, mnohem více však ve sklenících.

PĚSTOVÁNÍ: 

  • Teplota: V létě je ideální teplota v rozmezí 20 až 25 °C, v tomto období je nejlépe rostlinu pěstovat venku. V době zakládání květů (srpen až září) by se teplota měla pohybovat v rozmezí od 15 do 18 °C, v zimě (v době růstového klidu) nejlépe 2 až 9 °C. Hortenzie jsou citlivé na mrazy, přesto je možno v nejteplejších lokalitách ČR ponechat dobře chráněné a starší rostliny celoročně venku. Rostliny pěstované doma je dobré v únoru dát na chladnější a světlé místo a pomalu je přivykat na chladnější, venkovní umístění.
  • Umístění: Hodně světla, ale nutno chránit před prudkým slunečním úpalem.
  • Zálivka: Půdu udržovat stále vlhkou, v zimě zálivku omezit. Zalévat měkkou vodou - týká se zejména modrých hortenzií, neboť obsah vápníku ve vodě mění modrou barvu v barvu růžovou.
  • Přesazování: Každý rok na jaře do směsi rašeliny a kompostní zeminy nebo do směsi rašeliny, kompostované kůry a hlinité zeminy. Hodnota pH má být 5,5 až 6,0, pouze modré hortenzie vyžadují pH 3,5 až 4,2. V substrátu modrých hortenzií má být dostatek volných iontů hliníku, proto se přidává kamenec amonohlinitý (4 kg na 1 m3 substrátu).
  • Množení: Stonkovými řízky z mladých výhonů mateční rostliny na jaře. Řízky se zasadí do směsi rašeliny a písku smíchané v poměru 1:1. Pod fólií a za teploty 20 až 25 °C zakoření asi za 3 až 4 týdny.
  • Další: Hortenzie roste 20 i více let, ale každoročním seříznutím větví udržíte stromek v menším a dobře rozvětveném tvaru.


Starší komentáře návštěvníků těchto stránek:

(Tyto komentáře byly vloženy do původní verze tohoto webového herbáře a není možné už na ně přímo reagovat. Svůj příspěvek však mužete vložit dole.)

Anonym napsal(a) dne 1.5.2015:
Dobrý den, hortenzie velkolisté nestříhám a nyní již na zimu nebudu ani nezakrývat - na podzim 2014 jsem totiž stihla k hortenziím pouze přihrnout zeminu a zasypat příhrn listím, ale přikrýt jsem je již nestihla - včetně malých rostlinek přežily však bez pohromy letošní zimu všechny:-)

Martina napsal(a) dne 11.6.2011:
osobně jsem četla, že je Hortenzie velkolistá mrazuvzdorná, takže by se měla dát pěstovat venku, píšou že dokonce do -34°C, stačí prý přikrýt na zimu a příští rok Vám zase pokvete, osobní zkušenost nemám

Eva napsal(a) dne 2.1.2011:
Hortenzie je krásná květina, která určitě není náročná na pěstování, mé hortenzie kvetou každoročně a až do zámrazu. Množím si je z jarních řízku, kdy prvním rokem přezimují ve sklepě při cca 4 st., druhý rok jdou na určené místo do země. Nadmořská výška 220 m, polostín a pozor vápenitá navážka, přihnojená kravským hnojem v granulích. Stříhám na jaře, slabé a zkroucené větvičky u země, omrzlé konce k prvnímu zdravému pupenu.Jinak jim nedávám zvláštní péči a kvetou jak divé, jestli tento popis někomu pomůže, přeji úspěch.

  • magda napsal(a) dne 10.8.2012:
    Hortenzie jsem také na jaře ostříhala,hnojím je hnojivy na hortenzie,ale bohužel nekvetou,nevím kde dělám chybu.Listy mají světle zelenou barvu,spíše do žluta,tak bude asi chyba v hnojení.Může někdo poradit?

Klára napsal(a) dne 25.5.2010:
Dobrý den,koupila jsem Hortenzii,než jsem jí zasadila do země,květy mi opadali.Teď jí mám v zemi,listy mi raší,ale květy pořád ne.Nevíte,jetli ještě pokvete?Nebo co mám všechno udělat,aby Hortenzie zase kvetla.děkuji

Naďa napsal(a) dne 18.7.2009:
Dobrý deň,
mám hortenziu veľkolistú. Kvitne na fialovo-modro, ale mám problém so štruktúrou kvetov. Obruba kvetu je tvorená peknými veľkými kvetmi tak, ako na Vašich fotkách. Ale v strede sú len drobnučké kvietky, ktoré postupne opadávajú. Čo to je? Je to chyba alebo rastline niečo chýba??? Ďakujem za radu.

repulka napsal(a) dne 1.7.2009:
Chtěla bych se zeptat,zda někdo neprodá levně tuto květinu i ve více barvách,na dobírku.díky

Lenka napsal(a) dne 29.3.2009:
Dobrý den,
paní Marie, pěstujete tuto hortenzii venku? Koupila jsem si ji a nejradši bych ji zasadila do půdy. Ale doporučují ji pěstovat spíš v nádobě. Ale k přenášení tam a zpátky mám už dva dvoumetrové oleandry, máte-li někdo zkušenost s pěstováním této velkolisté hortenzie, napište.

  • Michal napsal(a) dne 18.4.2009:
    Dobrý den,
    hortenzii pěstuji úspěšně již řadu let v nadmořské výšce cca 500 m na úpatí Krkonoš. Na konci léta z keře ostříhám všechny květy a ty nejhezčí dám do vázy bez vody. Listy opadají, ale květy zcela vyschnou a podrží si celou zimu barvu i tvar. Musí se však naaranžovat hned po uříznutí, po vyschnutí to již nejde. Běžně mám na keři květy o průměru kolem 20 cm modré barvy, ale to je dáno přirozenou kyselou reakcí půdy, kterou u nás máme. Před zimou keř svážu tak, aby všechny větve (hlavně ty, které velké květy zváhly do vodorovné polohy) směřovaly nahoru. Pak nad keřem umístím několik silnějších prutů, které dolními konci zapíchnu do země a nahoře svážu drátem (do tvaru kuželu). Pod drát zastrkám smrkové větvičky, aby volně visely dolů. Tato konstrukce chrání keř zejména před sněhem a snad i před mrazem. Když napadne sníh, přihodím ještě trochu sněhu ze strany dovnitř keře a okolo kuželu z prutů jako ochranu proti mrazu. Na jaře, když začnou rašit listy, ostříhám všechny uschlé výhony a konečky ostatních výhonů (obvykle uschlé) těsně k rašícím listům. Při tomto způsobu řezu keř každoročně kvete, ale průběžně se zvětšuje. Hortenzii mám umístěnou tak, že ji část dne zastiňují ovocné stromy a jen několik hodin denně je vystavena přímému slunečnímu svitu. Při déletrvajícím suchu keř zalévám. Nehnojím, jen jednou za pár let přidám trochu kompostové zeminy.

Vlaďka napsal(a) dne 12.2.2009:
Dobrý den,prosím chci se zeptat zdali se hortenzie na podzim stříhají,aby tase dalši rok kvetly,či nikoliv.Děkuji

  • Marie napsal(a) dne 10.3.2009:
    nikdy jsem je nestřihala, nekvete na nových výhonech až na tzv. zdřevnatělých.Květy nechávám až do jara, ty lehce sestřihnu až v dubnu aby neomzly výhony. Mráz přes ustřižené pruty může škodit kořenům. Mám je po 5 letech bez střihání 120 cm vysoké. Přihnojuji hnojivy určené pro tento druh. Mám z hortenzií velkou radost, loni měli už přes 80 květů až do samého zámrazu. Samozřejmě že suché větvičky vystříhávám na jaře.Ať se Vám daří a dělají Vám radost jako mě. Marie

Nemáte oprávnění psát komentáře.