Saxifraga granulata - lomikámen zrnatý

Slovensky: Lomikameň zrnitý

Čeleď: Saxifragaceae - lomikamenovité

 

POPIS:

Vytrvalá, 10 až 50 cm vysoká bylina s cibulkami na bázi lodyhy, která je přímá, hustě žláznatě chlupatá, někdy načervenalá. Přízemní listy vyrůstají v růžici, jsou dlouze řapíkaté, žláznaté, chlupaté, okrouhlé až ledvinovité, na okraji vroubkované až dlanitě laločnaté. Lodyžní listy v počtu 2 až 8, žláznaté, chlupaté, dolní podobné přízemním, směrem nahoru se výrazně zmenšující, střední a horní 3 až 7klané až 3 až 7dílné, krátce řapíkaté, nejhořejší někdy přisedlé. Květy vyrůstají v 3 až 20květém vrcholíku, květní stopka žláznatě chlupatá, kalich asi do 1/3 srostlý, žláznatě chlupatý, květy 5četné, bílé, semeník spodní, plodem je tobolka. Kvete v V až VI.

STANOVIŠTĚ:

Sušší louky, příkopy, slunné stráně, meze, lesní světliny, stepi, na půdách čerstvě vlhkých až sušších, lehkých, výživných, humózních, písčitých až hlinitých, slabě kyselých až neutrálních.

ROZŠÍŘENÍ:

V ČR v teplých oblastech a v pahorkatinách místy dosti hojně, místa však téměř chybí, vzácně roste v oblastech podhorských (max. asi 800 m n.m.). Celkově roste v jihozápadní, západní a střední Evropě, ve Skandinávii asi po 67° severní šířky, na východě tvoří hranici rozšíření Pobaltí, Polsko a Východní Karpaty, izolovaně pak roste v jižní polovině Itálie a v severozápadní Africe.

LÉČITELSTVÍ:

Sbírá se kvetoucí nať (Herba saxifragae) a to od května do asi poloviny června.
Obsahuje třísloviny, hořčiny, pryskyřici, glykosid bergenin a další látky (droga není důkladně prozkoumána).
Droga působí močopudně, užívá se při močových a ledvinových kamenech, na odhlenění plic, při problémech s játry či slezinou nebo při zbytnění prostaty, čerstvé šťávy z natě se užívá ve formě obkladů na bolestivé oči nebo uši, při nedoslýchavosti a proti vypadávání vlasů.
Vnitřně se podává ve formě nálevu, odvaru nebo tinktury (zejména při zbytnění prostaty), nejčastěji se užívá při močových či ledvinových kamenech a to ve formě čaje (1 polévková lžíce drogy se přelije šálkem vařící vody a nechá se 10 minut luhovat, pije se 3x denně před jídlem).

Nemáte oprávnění psát komentáře.