Veronica dillenii - rozrazil Dilleniův

Slovensky: Veronika Dillenova

Čeleď: Plantaginaceae - jitrocelovité

 

POPIS:

Jednoletá, 5 až 30 cm vysoká bylina. Lodyha přímá, oblá, chlupatá, v dolní části často do červena naběhlá. Listy vstřícné, masité, chlupaté, dolní krátce řapíkaté, vejčité, na okraji pilovité, ostatní listy přisedlé, peřenodílné až peřenosečné, se 2 až 5 úkrojky, vrcholový úkrojek větší nežli ostatní. Květy uspořádány v mnohokvětém a všestranném hroznu, vyrůstají v úžlabí listenů, jsou velmi drobné (asi 5 mm), tmavě modré, květní stopky kratší než kalich, prašníky tmavě modré, blizna fialová. Kvete v IV až V.
Téměř stejně (na první pohled téměř k nerozeznání) vypadá i velmi podobný rozrazil jarní (Veronica verna), jenž se v době květu od V. dillenii nejlépe rozezná podle barvy prašníků a blizny - u rozrazila jarního jsou prašníky i blizna bílé či bělavé.

STANOVIŠTĚ:

Výslunné stráně, skalní stepi, písčiny, okraje borových lesů, úhory, vinice, písčité pole, pastviny, obvykle roste pospolitě na místech ještě nezarostlých, půdy preferuje suché, písčité až hlinité, nevápnité, kyselé až neutrální.

ROZŠÍŘENÍ:

V ČR dosti hojně v teplých oblastech severozápadních a středních Čech a na jižní a střední Moravě, do mírně chladnějších poloh se šíří převážně podél vodních toků, ve vyšších nadmořských výškách se nevyskytuje (max. asi 570 m n.m.).

Nemáte oprávnění psát komentáře.