Cistus creticus - cist krétský

Slovensky: Cistus krétsky

Čeleď: Cistaceae - cistovité

 

POPIS:

Bohatě větvený keř. Listy šedoplstnaté, eliptické, celokrajné, na okrajích zvlněné, s výraznou žilnatinou, krátce řapíkaté, řapík křídlatý. Květy 5četné, tyčinky žluté, ve velkém množství, korunní lístky růžové, na bázi žluté. Kvete v V až VIII.

PŮVOD:

Středomoří.

LÉČITELSTVÍ:

Cist vylučuje žláznatými chlupy příjemně vonnou klejopryskyřici zvanou ladanum či labdanum, která se užívá při zácpě, zastavení krvácení a údajně i proti plešatosti. Pryskyřice se získává vařením listů nebo celých větviček.

DALŠÍ UŽITÍ:

Ladanum (viz. předchozí odstavec) se užívá v parfumerii a také jako aromatická látka při výrobě cukrovinek, pečiva a žvýkaček.

PĚSTOVÁNÍ:

cist se pěstuje zejména pro ozdobné květy, které sice vydrží jen jeden den (ráno se rozvíjí a k večeru již opadají), ale zato na jaře a v létě rozkvétají ve velkém množství. Půda by měla být dobře propustná, neboť rostlina nesnáší trvalé zamokření. Zálivka v době vegetace vydatná, avšak před další zálivkou je třeba nechat substrát vyschnout. Na jaře a v létě je vhodné rostlinu umístit ven na teplé a slunné místo. V zimě vyžaduje umístění rovněž světlé, ale poměrně chladné, teploty by v té době měly být jen v rozmezí asi 2 až 12° C. Množí se semeny nebo řízky dlouhými asi 10 cm, které při mírné zálivce zakoření nejlépe ve směsi rašeliny a písku.

Nemáte oprávnění psát komentáře.