Myosotis sylvatica - pomněnka lesní

Slovensky: Nezábudka lesná

Čeleď: Boraginaceae - brutnákovité (drsnolisté)

 

POPIS:

Vytrvalá, 20 až 60 cm vysoká bylina. Lodyha vystoupavá, větvená, hustě chlupatá. Přízemní listová růžice vyvinuta až po odkvětu, listy dlouze řapíkaté, eliptické až obvejčité, na bázi čepel sbíhavá. Lodyžní listy přisedlé, vejčité, eliptické nebo obvejčité, chlupaté. Vijany mnohokvěté, bez listenů. Kalich zvonkovitý, s háčkovitými chlupy, kališní cípy dlouhé více než ½ délky kalicha. Květy 5 až 8 mm v průměru, světle modré. Kvete v V až VI.

STANOVIŠTĚ:

Světlé a teplé doubravy, dubohabřiny, bučiny, suťové lesy, horské trávníky, paseky, preferuje půdy sušší až vlhčí, humózní, mělké skeletové i hlubší hlinité, výživné.

ROZŠÍŘENÍ:

V ČR na celém území roztroušeně až hojně, nejvíce v lesnatých oblastech, od nížin až do vysokých poloh (max. asi 1400 m n.m.). Celkově roste na západě od východní Francie a jihovýchodní Anglie, na severu po Dánsko a Polsko, na východě až po západní část evropského Ruska, na jihu po severní Itálii a střední Balkán, snad i ve Střední a východní Asii.

PĚSTOVÁNÍ:

Pěstují se i odrůdy s květy růžovými nebo bílými. Pomněnkám se nejlépe daří v polostínu až stínu, na půdu nejsou náročné (viz. odstavec Stanoviště), měla by však být humózní a vlhčí (v suchých půdách kvetou jen krátce). Množí se semeny, která se vysévají v květnu až červnu, sazenice se mohou přesazovat na podzim, nejlépe po několika kusech, čímž se získají husté trsy.

Nemáte oprávnění psát komentáře.