Vytisknout
Kategorie: Fr. Polívka: Užitkové a pamětihodné rostliny cizích zemí (rok 1908)
Zobrazení: 5235

Harmala1 mnohodílná neboli turecká routa (Peganum harmala L.) jest polokřovitá rostlina vyhánějící z dřevnatého, hluboko do země vnikajícího kořene několik větevnatých, 3-6 dm vysokých lodyh s přisedlými listy, jež jsou až ke spodu rozděleny ve 3-5 úkrojkův a ty se opět dělí ve větší počet dlouhých, čárkovitých uštů.

Harmala mnohodílná - Peganum harmala

Úhledné květy vyrůstají jednotlivě proti listům na dlouhých stopkách nebo v konečných vidlanech; skládají se z 5 vytrvalých, úzkých lístků kališních, 5 bílých plátků korunních, 15 tyčinek a svrchního, 3pouzdrého semeníku s jednoduchou čnělkou.

Plody jsou kulovaté, mnohosemenné tobolky poltící se při uzrání ve 3 chlopně.

Harmala roste na písčinách jižní Evropy, severní Afriky a západní i střední Asie.

S černými, drobnými semeny harmaly vedou na Východě čilý obchod, anoť se z nich připravuje trvalé červené barvivo - turecká červeň na barvení hedvábí, vlny a bavlny. Kromě toho užívají Turci semen harmalových ku kořenění jídel. V Arabii se těší netoliko semena, nýbrž i nepříjemně páchnoucí a štiplavě hořce chutnající nať vyhlášené pověsti jako účinné léky, jež předpisují pro pocení, na vypuzení cizopasných červů, v chorobách močového měchýře atd.

1Tak zovou tuto rostlinu v Arabii a v krajinách okolo Chvalinského moře.